Alimentele recomandate si interzise in timpul sarcinii - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
11 Oct 2016
Alimentele recomandate si interzise in timpul sarcinii - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre alimentele recomandate si interzise pe timpul sarcinii.

Sarcina este o perioada minunata din viata unei femei, o perioada in care organismul ti se transforma cate un pic in fiecare zi, o perioada de recunoastere, dar si de responsabilizare.

S-a vorbit mult despre influenta nefasta a infometarii, dar in anii pe care ii traim acest pericol ramane doar in cazuri izolate, in conditii de saracie extrema, dar, mai ales la persoane obsedate de diete restrictive si de siluete de fotomodel. Cel mai adesea intalnim excesul alimentar, cu scuza ca in sarcina se mananca “pentru doi”.

O dieta echilibrata aduce nutrientii necesari pentru dezvoltarea normala a bebelusului, cu cateva sublinieri:

Necesarul de calciu este crescut in sarcina, perioada in care creste de asemenea si gradul absorbtiei al acestuia din alimente; principalele surse de calciu sunt lactatele, si aici cap de lista ramane iaurtul, considerat aliment ideal datorita asocierii de proteine, calciu si probiotice; in sarcina, se vor consuma doar lactate din lapte pasteurizat sau sterilizat, evitandu-se cele preparate din lapte crud, care ar putea fi contaminate.

Daca lactatele nu sunt tolerate, calciul poate fi adus si din legume cu frunze verzi, broccoli, sardine, seminte (susan).

Vitamina D ajuta absortbtia calciului: organismul o sintetizeaza dupa expunerea la soare; ca surse alimentare ne poate ajuta pestele gras, de tipul somonului.

Acidul folic este adus in dieta de vegetalele verzi (crude), fructe (portocale) sau produse de carne; totusi, pentru prevenirea defectelor de tub neural, acidul folic se recomanda a fi suplimentat inca dinaintea sarcinii si in prima perioada a ei.

Necesarul de vitamina A este similar in sarcina si in afara sarcinii; se poate sintetiza din beta-caroten (in vegetalele galben-portocalii: morcovi, pepene, dovleac) sau poate fi adusa de produse de carne, oua; se concentreaza in cantitati mari in ficat, de aceea, pentru a nu se acumula in exces (toxic!) se recomanda consum redus de ficat in sarcina.

Necesarul de fier este crescut in sarcina; in dieta fierul vine din carnea rosie, leguminoase, cereale fortifiate; absorbita este crecuta de o sursa de vitamina C (fructe si legume); totusi, in partea a doua a sarcinii, de cele mai multe ori va trebui suplimentat cu tablete.

Sunt alimente de evitat?

In primul rand este de evitat consumul de produse de carne, peste sau oua crude sau insuficient preparate termic, ca de exemplu sushi cu peste crud, shake-uri cu albus crud, carne in sange.

Gravidele au un risc crescut de a contacta anumite bacterii, de exemplu Lysteria, care poate cauza simptome usoare de enterocolita, dar poate duce chiar la pierderea sarcinii.

Pentru preventia listeriozei este important ca in sarcina sa nu se consume lactate nepasteurizate, anumite produse procesate de carne sau produse insuficent preparate termic.

Datorita riscului posibil de contaminare cu mercur, se recomanda a se evita consumul in sarcina de peste-spada, rechin, macrou gigant; de limitat consumul de ton alb (albacore); se recomanda consumul a 2-3 portii saptamanal de somon, pastrav, somn, creveti.

In sarcina este foarte important a se evita fumatul si consumul de alcool.

Alcoolul poate avea efecte teratogene, interfereaza cu metabolismul proteic sau cu absorbtia anumitor micronutrienti.

Surse articol:

acog.org
Krause’s Food &Nutrition Therapy

Sursa foto: 

nutritionsecrets.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking