Ascuțitorul de cuțite :)

Postat de Cristi_Roman in Ustensile de bucatarie
21 Apr 2010
Ascuțitorul de cuțite :)

Adica cum adica, bagam cutitul intr-o ascutitoare si gata? Daca vrem sa fim copii, da, daca ar exista o astfel de ascutitoare da, probabil ca da, dar ar fi pacat si de ascutitoare, dar si de cutite.

Hm, cutitele de bucatarie, poate prietenii cei mai buni ai unui bucatar, fie el amator sau profesionsit. Va spun din prima: daca gatiti constant in casa si inca NU aveti (cel putin) un cutit de calitate, atunci nu mai suntem prieteni. Pai ce facem aici? Nu vrem sa ne perfectionam, doar sa gatim pe banda rulanta orice, oricand, oricum?

Eu sunt mandrul posesor a doua cutite profesionale, Sabatier - una dintre cele mai de succes firme din lume de cutite profesionale. Sunt frantuzesti. Japonezii fac cele mai bune cutite de bucatarie din lume, insa inca, din pacate, nu am bugetul disponibil pentru asa ceva (costa de la 250/300 euro in sus, unul). Iar cutitele japoneze nu se prea ascut dupa achizitionare, asta ca sa va dati seama de calitatea ridicata.

Eu am chef's knife (cutitul mare de bucatarie) si am serrated knife (cutit mic, cu zimti), pentru legume si fructe, ambele de la Sabatier. Trebuie sa stiti ca in lumea bucatariilor profesionale exista aproximativ 15 tipuri de cutite de baza, pentru diferite intrebuintari (carne, peste, fructe, legume).

De ascutit ascut chef's knife-ul, un cutit pe care-l iubesc, pur si simplu, si ne mai "batem" pe el uneori in bucatarie, eu cu sotia. Sper sa citeasca aceste randuri, poate-i vin idei :).

Asadar, obiectul cu ajutorul caruia se ascut cutitele de bucatarie este o tija de otel ultrarezistent, cu striatii fine, lung cam de 25-30 de centimetri.

Cum ascuti - tii tija de otel in mana stanga (daca esti dreptaci, ca mine), in fata, la nivelul ochilor, iar in mana dreapta tii cutitul. Primul pas e sa plasezi varful cutitului SUB tija de otel, la baza tijei. Apoi incepi sa faci miscari sus-jos cu cutitul, tot SUB tija de otel. Gradul de frecare al cutitului cu tija de otel trebuie sa fie undeva la 25/30 de grade. Repeti miscarea cam de 25-30 de ori, sau pana cand esti sigur ca TOATA lama cutitului a trecut de mai multe ori peste tija de otel. Atentie, trebuie sa tii bine tija de otel, sa nu o misti prea mult, deci va trebuie ceva forta.

Nu sunt scumpe aparatele de ascutit cutite, insa si aici exista diferite nivele de calitate, insa un ascutitor mediu ar trebuie sa coste maxim 20-25 lei, ma gandesc.

 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking