Baba Dochia, Mărţişorul

Postat de Zamfira in Cu de toate
28 Feb 2013
Baba Dochia, Mărţişorul

Ziua Babei Dochia cade întodeauna de 1 martie. Nu întâmplător, tot Dochia se cheamă în tradiţia românească şi fiica lui Decebal care s-ar fi măritat cu împăratul Trăian, cuceritorul Daciei.

Baba Dochia, prima dintre cele 9 babe care reprezintă nouă zile, înseamnă începutul primăverii. De 1 martie, fiecare îşi alege ,,baba", adică alege una dintre cele opt zile care urmează, ca să ştie cum îi merge tot anul: bine la vreme frumoasă şi rău la vreme rea.

Mărţişorul este un obicei românesc străvechi, care se practică şi astăzi, nu numai la ţară, ci şi în oraşele mari. Bărbaţii, în această zi, fac cadou, fetelor şi femeilor, mici podoabe prinse cu şnururi făcute din aţă albă şi roşie. Este limpede faptul că această tradiţie provine de la geto - daci, când mărţişorul, ca obiect, era probabil considerat talisman solar, ziua de 1 martie fiind o sărbătoare a venirii primăverii.

Ziua Babei

 

Aceste zile sunt legate de 1 martie (ziua Babei Dochia). După cum se spune că Baba Dochia şi-a lepădat cele 9 sau 12 cojoace, zilele babei sunt 9 sau 12. Ele încep de regulă după 1 martie, dar, de la an, în funcţie de vreme, pot fi şi înainte şi chiar mai târziu, până dincolo de jumătatea lui aprilie.

Dacă zilele babei cad înainte de 1 martie, de ziua Babei Dochia, primăvara va fi foarte caldă. Zilele schimbătoare care urmează după cele nouă zile ale babei (cele,,nouă babe") se numesc ,,împrumuturi", prima zi împrumutată se cheamă ziua sturzului, a doua a mierlei, a treia a cocostârcului (deoarece în aceste zile se întorc păsările călătoare)...Iar cea de pe urmă este ziua mieilor, fiindcă în această perioadă încep să fie tăiaţi miei.

Baba Dochia nu-şi schimbă niciodată năravul prost în privinţa vremii, zilele sale fiind urâte şi schimbătoare în fiecare an. Dar după babe vin Moşii sau Sfinţii, tot în număr de nouă, cu zile frumoase şi liniştite.

Din Poveţe maicii Sofronia

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking