Beneficiile nucilor caju

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
15 Ian 2012
Beneficiile nucilor caju

Nucul caju este originar din Brazilia, iar fructele sale sunt considerate o delicatesa. In secolul 16, portughezii le-a facut cunoscut in India si cateva tari africane, unde a inceput sa fie cultivat. Ceea ce numim nuca de caju este de fapt samanta acestui fruct. Este bogata in fier, fosfor, seleniu, magneziu si zinc. Semintele si o sursa buna de fitochimicale, antioxidanti si proteine. Iata care sunt cateva beneficii pentru sanatate:

Prevenirea cancerului

Caju sunt bogate in fitochimicale care impiedica divizarea celulelor canceroase si dezvoltarea tumorilor. Acestea reduc si riscul aparitiei cancerului de colon. Continutul ridicat de cupru ajuta semintele sa lupte impotriva radicalilor liberi, dar este si o sursa buna de antioxidanti care ne protejeaza de boli de inima si cancer.

Sanatatea inimii

Nucile caju au un continut scazut de grasimi ce se gasesc in majoritatea nucilor, cea mai mare parte gasisndu-se sub forma de acid oleic, acelasi care se gaseste si in uleiul de masline. Acesta mentine sanatatea cardiovasculara prin faptul ca ajuta la reducerea nivelurilor de trigliceride (cand sunt crescute, acestea sunt asociate cu un risc ridicat de boli de inima). Nucile caju nu contin colesterol, iar nivelul lor ridicat de antioxidanti ajuta la scaderea riscului bolilor cardiovasculare. Magneziul continut de ele ajuta la micsorarea tensiunii arteriale si la prevenirea atacurilor de inima.

Sanatatea parului si a pielii

Nucile caju sunt bogate in minerale, printre care si cupru. O componenta esentiala a mai multor enzime, cuprul joaca un rol important intr-o gama larga de procese. O enzima a sa transforma tirosina in melanina, care este un pigment ce ofera culoare parului si pielii. Fara cuprul continut in cantitati ridicate de aceste nuci, enzimele nu ar putea sa isi faca rolul.

Sanatatea oaselor

Nucile caju sunt in special bogate in magneziu. Este bine cunoscut faptul ca atat magneziul, cat si calciul sunt esentiale pentru a avea oase puternice. Majoritatea magneziului din corpul uman se afla in oase. O parte din el ajuta la dezvoltarea structurii lor, iar ceea ce ramane este depozitat la suprafata oaselor pentru a fi folosit cand va fi nevoie. Cuprul continut de aceste seminte este vital pentru buna functionare a enzimelor implicate in combinarea colagenului si a elastinei, oferind flexibilitatea necesara oaselor si incheieturilor.

Bune pentru sistemul nervos

Prin faptul ca magneziul impiedica trecerea calciului in celulele nervoase si activarea lor, el ajuta la relaxarea sistemului nervos, dar si al vaselor de sange si musculaturii. Prea putin magneziu inseamna ca prea mult calciu poate intra in celulele nervoase ducand la contractii.

Prea putin magneziu duce si la tensiune ridicata, dar si tensiune musculara, migrene, oboseala si stari de anxietate. Nu este surprinzator faptul ca magneziul ajuta la reducerea frecventei migrenelor si previne atacul de inima.

Scaderea in greutate

Persoanele care mananca nuci de doua ori pe saptamana sunt mai putin predispuse sa castige in greutate decat cele care le consuma destul de rar. Nucile caju sunt destul de bogate in grasimi, dar sunt „grasimi bune”. Ele contin oricum mai putine grasimi decat alte nuci populare, printre care si migdalele sau nucile pecan. Sunt bogate in fibre, fiind o gustare foarte buna pentru cei care vor sa isi tina sub control greutatea.

Foto: beeshma.com

Citeste si:

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking