Bine de stiut pentru intocmirea unui meniu

Postat de trifadalia in Tipsuri
7 Dec 2021

Pentru ca hrana sa fie bine asimilata in organism este foarte important sa tinem cont de cantitatea pe care o consumam sa fie sufucienta, alimente de buna calitate, sa fie cat mai proaspete si bine gatite, si pana la urma sa avem si o buna dispozitie. 

Trebuie stiut ca nu orice mancare este asimilata la fel, iar consumarea repetata a aceluiasi fel de mancare nu favorizeaza o buna asimilare. Alimentatia rationala trebuie sa cuprinda cate putin din fiecare baza si anume: lapte, carne, fainoase,legume, paine , fructe si fgrasimi.

Sunt necesare cel putin trei mese regulate pe zi ( dimineata-pranz si seara). 

Sunt persoane care dimineata nu servesc micul dejun,ceea ce este daunator sanatatii, iar puterea de munca si de concentrare scade. Alte persoane mananca usor la micul dejun si servesc masa principala seara, ceea ce este gresit total, digestia fiind mult mai greu seara iar o supraincarcare a stomacului seara duce intotdeauna la insomnii. Nici faltul ca seara nu se mananca nu este un obicei sanatos deoarece mesele neregulate, cu intervale prea mari duc la imbolnavirea stomacului. 

Un adolestent care este in crestere, are nevoie sa manance mai des ( 5 ori pe zi): dimineata sa consumede exemplu: o cafea cu lapte sau o cana de cacao cu paine cu unt sau branza, sunca, gem etc. La ora 10 o gustare de exemplu:o felie de piene cu miere sau unt, un fruct sau o prajiturica. La dejun- masa principala- o supa de carene sau de zarzavat dreasa cu smantana, cu un ou sau o salata de cruditati unde se gasesc cele mai importante surse de vitamine fiind consumate in stare cruda. Felul doi poate fi o mancare cu carne, servita cu gelume si o salata de muraturi, iar ca fel trei un desert format din fructe proaspete sau uscate, sau chiar un compot. La ora cinci , se ia din nou o gustare  identica cu cea de la ora zece.Masa de seara este masa cea mai usoara ca de exemplu o mancare de legume sau paste fainoase, masa ce este indicat sa se serveasca cu o ora sau doua inainte de culcare.

Hrana celor trei mese: dimineata-prans-seara, se va servi intordeauna calda, nu prea fierbinte sau prea rece deoarece riscam stricarea danturii iar stomacul sufera si el. 

Cele mai multe gastrite provin de la mancarea foarte calda sau foarte rece, rantasuri, prajeli exagerate ceea ce irita mucoasa stomacului. 

Unii consuma apa multa la masa, ceea ce nu este un obicei bun, caci stanjeneste digestia, apa trebuie consumata la finalul mesei si in cantitate moderata. 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking