Bocuse d’Or, cea mai importanta competitie gastronomica din lume

Postat de RODIMUR in Cu de toate
4 Iun 2017
Bocuse d’Or, cea mai importanta competitie gastronomica din lume

 

 

Renumitul chef  bucătar francez, Paul Bocuse a creat, în 1987 concursul Bocuse d’Or, care-i poartă numele și care a împlinit, anul acesta 30 de ani de existență. Din 2 în 2 ani are loc la Sirha finala prestigiosului concurs gastronomic Bocuse d’Or. La această finală participă 24 de chefi bucătari care s-au calificat în preliminariile continentale ale concursului (Bocuse d’Or Europa, Bocuse d’Or Asia Pacifică, Bocuse d’Or America Latină), în selecții individuale, sau care vin prin Wild Cards.

Timp de două zile de competiții acești renumiți chefi bucătari dau ce-i mai bun în ei, pentru a câștiga cel mai râvnit trofeu al lumii gastronomice. Pentru această competiție, cei 24 de bucătari renumiți se pregătesc timp de câteva luni.

Concursul durează de fiecare dată nici mai mult, nici mai puțin decât 5 ore și 35 de minute, la finalul cărora fiecare va trebui să prezinte platoul și farfuria la care a lucrat pe teme impuse, de regulă carne de cea mai bună calitate, sau pește foarte proaspăt.

Pentru celebrarea celor 30 de ani de existență a competiției, în 2017  candidații au avut ca temă de platou "Poulet de Bresse aux crustacés" ("Pui de Bresse cu crustacee" - puiul de Bresse fiind o rasă franceză selecționată de păsări de curte) plecând de la renumita rețetă lyoneză "Pui cu raci". Pe tema farfuriei inedite, Bocuse  d’Or și-a propus să pună în evidență vegetalele, în ideea unei bucătării care să țină pasul cu timpul său. Așadar, candidații finalei din 2017 au trebuit să realizeze creații culinare 100% vegetale (fructe, legume, cereale, semințe…)

Bocuse d’Or, ca un adevărat laborator culinar al lumii a propus, în același timp,  prin această ultimă temă, dezbaterea unui subiect important din gastronomia actuală asupra locului pe care trebuie să-l ocupe vegetalele pe farfurie. Ani la rând ele au fost considerate doar niște garnituri care însoțeau felul principal de mâncare (din carne de diferite origini), iar acum problema care se pune este dacă vegetalele pot ocupa locul central în farfurie, dacă pot fi considerate, singure, un fel de mâncare, ca atare. Candidații au avut o lună de zile să-și imagineze și să creeze acest fel de mâncare, constituit numai din vegetale.

La finala Bocuse d’Or din 2017 au participat: Germania, China, Franța, Norvegia, Australia, Coreea de Sud, Guatemala, Olanda, Belgia, Danemarca, Ungaria, Singapore, Brazilia,  Estonia, Islanda, Suedia, Canada, Statele Unite, Japonia, Elveția, Chile, Finlanda, Maroc și Uruguay.

Laureații finalei Bocuse d’Or 2017 au fost:

medalia de aur – Statele Unite (Mathew Peters);

medalia de argint – Norvegia (Christopher William Davidsen);

medalia de bronz – Islanda (Viktor Andresson).

 

Pentru redactarea acestui articol m-am informat de pe site-ul www.bocusedor.com

Imaginile ilustrative sunt preluate tot de pe site-ul de mai sus, iar de pe www.youtube.com am preluat următorul clip, foarte interesant, cu finala competiției Bocuse d’Or

https://www.youtube.com/watch?v=VKl3gwc0w2M

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking