Bucataras "retardat", low and slow.

Postat de crisselich in Cu de toate
1 Mar 2022

Recunosc, sunt un puritan, in materie de gatit. Mi se ridica parul maciuca atunci cand aud de "Cili sin carne", adicatelea sa iei o reteta de la 1880, din cartea "Mrs. Owen´s Cook Book" (cea mai veche reteta de Chilli) si sa bagi tofu sau mai stiu eu ce, mi se pare o blasfemie. Desigur exista in cultura gastronomica romana postceausista o gramada de asa zisi Chefi, care re-re-reinterpreteaza retete consacrate, dar cine ar pune coaste de porc intr-un ghiveci de legume??

Insa , hai sa fim toleranti. Fiecare are dreptul sa manance ce-i place. Si eu pun in Chilli si alte ingrediente. Si in alte mancaruri. Ma stradui sa pastrez o reteta cat mai aproape de original, insa. Nu pun gogosari intr-un Daube de provence, nu se potriveste... Si, inca o data, daca pune cineva telemea intr-o placinta poale-n brau, e in regula, treaba dumisale, eu prefer sa o fac dupa reteta lui Nea Vasile placintarul, care ne delecta cu branzoaicele lui  prin anii 70 in spate la Complexul Pietricica, la Piatra-Neamt.

De asta, dupa aproape un an de urmarire, am venit aici, la voi. Nu am vazut pana acum-si probabil nici n-am sa vad- chestii de genul "in nici un caz nu se face altfel", "e interzis sa...", etc., ca pe unele pagini pline de savori, citadine au ba.

Am facut azi o placinta cu branza si praz, gasita pe pagina asta. Foarte buna! Insa mi s-au incretit unghiile de la picioare cand am citit:" Se unge foaia cu galbenus de ou si se pune placinta in cuptor pana se rumeneste." Adicatelea,  avem posibilitati nemasurate: la cuptorul rece vreo patru zile, la 90 grade pana dimineata, la 250 de grade si convectie, s-o ardem in opt minute, si tot asa...E ca si cum am face cozonaci: luam niste faina, lapte, oua, ah si niste drojdie, facem aluat si il umplem cu niste nuci si zahar si ce mai vrem noi, apoi punem la cuptor pana se face. V-a placut reteta mea? Hai , ca se poate. N-ar fi mai eficient sa zicem, cand facem paine, la 600grame de faina punem 12 grame de sare? Poate lingurita voastra e mai mica, si va iesi paine de cardiaci...E exagerat, aici, ce scriu eu. Clar. Si nici nu vreau sa ranesc pe nimeni, doar mi-as dori uneori mai multa exactitate in pasii de parcurs.

Cu voia voastra, voi incerca sa gatesc aici lucruri care plac la cei apropiati mie, si unora care ne calca pragul casei. Cu siguranta sunt si retete similare postate inainte, asa ca astept sfaturi si critici. Numai asa devenim mai buni!

La o buna colaborare,cu stima, 

Constantin Serban 

 

 
Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking