Cardamom - introducere, beneficii si utilizari terapeutice

Postat de bucatarasa in Casa si Gradina
22 Mai 2024
Cardamom - introducere, beneficii si utilizari terapeutice

Cardamomul este un condiment foarte apreciat, cunoscut pentru aroma sa intensa si distincta. Este folosit in diverse bucatarii din intreaga lume, in special in cele indiene si orientale.


Descrierea Cardamomului
Cardamomul provine din semintele plantelor din familia Zingiberaceae, aceeasi familie din care face parte si ghimbirul. Exista doua tipuri principale de cardamom:

Cardamom verde (Elettaria cardamomum): Este cel mai comun si este considerat cardamomul "adevarat". Semintele sale sunt mici si negre, inchise in pastai verzi. Are o aroma dulce si usor picanta, cu note de lamaie si menta.

Cardamom negru (Amomum subulatum): Are pastai mai mari si mai intunecate. Aroma sa este mai puternica si mai afumata, cu note pamantii si de camfor. Este folosit mai frecvent in preparatele sarate si in bucataria sud-asiatica.

Introducerea Cardamomului in Bucatarie

Cardamomul este utilizat in diverse feluri de mancare si bauturi, datorita versatilitatii sale. Iata cateva moduri comune de utilizare:

Mancaruri dulci: Este un ingredient esential in multe deserturi indiene, cum ar fi kheer (un tip de budinca de orez) si gulab jamun (gogosi insiropate). In bucataria scandinava, cardamomul este adaugat in produse de patiserie precum painea cu scortisoara si cardamom.
Bauturi: Cardamomul este un ingredient cheie in ceaiul masala chai din India si in cafeaua arabeasca. De asemenea, poate fi adaugat in cocktailuri pentru a oferi o nota exotica.
Mancaruri sarate: In curry-uri si pilafuri, cardamomul adauga profunzime si complexitate. Este adesea folosit in combinatie cu alte condimente precum scortisoara, cuisoarele si coriandrul.

Beneficii si Utilizari Terapeutice
Pe langa utilizarile sale culinare, cardamomul are si proprietati medicinale. Este cunoscut pentru beneficiile sale digestive, ajutand la ameliorarea disconfortului gastric si balonarii. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, contribuind la sanatatea generala.

In medicina traditionala, cardamomul este utilizat pentru a trata diverse afectiuni, de la probleme respiratorii la infectii orale. Uleiul esential de cardamom este folosit in aromaterapie pentru a reduce stresul si anxietatea.

Cardamomul este un condiment extrem de valoros, apreciat nu doar pentru aroma sa unica, ci si pentru beneficiile sale pentru sanatate. Fie ca este folosit in mancaruri dulci sau sarate, in bauturi sau in scopuri medicinale, cardamomul adauga o nota distincta si sofisticata oricarui preparat. Este un condiment ideal pentru turta dulce, dar si pentru chec, dar si la curry de pui.

 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking