Care sunt alimentele care alunga oboseala - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
26 Iul 2016
Care sunt alimentele care alunga oboseala - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre alimentele care alunga oboseala.

Fiecare zi ne-o dorim plina de energie si vitalitate, de dimineata pana seara, dar nu ne gandim ca dispozitia, comportamentul nostru pot fi modificate de modul in care ne alimentam.

Din punct de vedere nutritional, hrana creierului este reprezentata de:            

1. Carbohidratii integrali sunt cea mai importanta sursa energetica pentru sanatatea creierului:

- carbohidrati complecsi, cu eliberare lenta, de preferat  din cereale integrale (paine integrala, ovaz, orez brun, paste integrale), leguminoase (mazare, fasole boabe de diferite culori, linte, naut), fructe oleaginoase;

- carbohidrati simpli din fructe si legume, cat mai frumos colorate. Acestea aduc in plus vitamine, minerale, fibre, fitonutrienti.

2. Grasimi esentiale pentru creier:

- acizi grasi omega 3 DHA si EPA din peste oceanic (sardine, somon, macrou) si fructe de mare; cu putere mai mica acidul linolenic- din uleiuri din seminte de in, canola, germeni de grau.

- fosfolipidele: lecitina din galbenusul de ou, sardine, soia, nuci;

3. Proteinele sunt necesare creierului pentru sinteza de neurotransmitatori (substante chimice care permit transmiterea influxului nervos):

- Prin suplimentarea dietei cu leguminoase, nuci, seminte, oua, carne de pui si peste se vor  imbunatati starea de spirit, atentia, energia  (prin actiune asupra dopaminei).

- Pentru  starea de bine/fericire, serotonina este adusa tot de alimente proteice (provine din  aminoacidul triptofan, continut de exemplu in albus, cod sau curcan); pe de alta parte, dieta bogata in zahar poate scadea nivelul de serotonina ( un “dulce” ne pare benefic initial, dar efectul este de scurta durata, ulterior organismul "cere" o noua sursa de zahar, ducand la diminuarea efectului si, in timp, la carii si kilograme in plus).

4. Asigurarea unor cantitati corspunzatoare de vitamine si minerale este esentiala pentru activitatea cerebrala:

- Vitaminele din grupul B sunt aduse din produse de carne (organe), cereale, legume, fructe oleaginoase, lactate; acidul folic vine, impreuna cu vitamina C, din fructe si legume verzi proaspete, nepreparate termic; nivelul scazut al acestor vitamine poate fi legat de de tulburari de dispozitie si alte efecte devastatoare.

- Dintre minerale, magneziul este antidotul pentru stres, fiind considerat cel mai puternic mineral pentru relaxare. Acesta este adus de leguminoase, legume verzi sau fructe de mare;

Este important ce mancam, dar la fel de important cum mancam: ziua  incepe cu un mic dejun energizant, apoi alternam mese si gustari sanatoase, care sa ne asigura hrana in adevaratul sens al cuvantului. Alaturi de alimentatie avem nevoie de somn odihnitor, activitate fizica placuta si asa cum se recomanda tot mai des, “coabitare cu stresul”.

Sursa foto: lifeextension.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking