Care sunt alimentele care te ajuta sa faci fata zilelor foarte friguroase

Postat de Bucataras in Cu de toate
10 Ian 2017
Care sunt alimentele care te ajuta sa faci fata zilelor foarte friguroase

Nu doar in Romania, dar in intreaga Europa s-a instalat un frig insuportabil, cu temperaturi extreme si care ne pot pune viata in pericol.

Bineinteles, in aceasta perioada este obligatoriu sa ne imbracam foarte bine, pentru a tine frigul la distanta. Insa, si alimentatia este la fel de importanta, pentru ca temperaturile cu minus ne afecteaza intreaga functionare a organismului. 

Hrana ofera corpului energie si este resonsabila pentru procesul de termogeneza (generarea de caldura in interiorul corpului prin arderea de calorii). In lipsa unei alimentatii corespunzatoare vom resimti frigul mult mai tare.

Asadar, iata ce trebuie sa manacati in zilele foarte friguroase: 

Alimente bogate in proteine

In aceasta perioada este important sa mancam produse hipercalorice si bogate in proteine, cum ar fi semintele de chinoa, alunele, nucile, semintele. Toate acestea aduc un aport caloric bun si declanseaza si mentin procesul de termogeneza. 

Alimente bogate in vitamine pentru imunitate

Frigul solicita foarte mult sistemul imunitar. De aceea, in aceasta perioada e recomandat sa-l ajutam cu vitamine benefice: C si A. Acestea se gasesc in abundenta in majoritatea citricelor, in ardeiul gras, ardeiul iute, cimbru, patrunjel, broccoli, conopida, rosii, coacaze, oua, lapte, ton, ficat, morcovi etc.

Alimente cu zinc

Pe langa vitamine, sistemul imunitar are nevoie si de minerale precum zincul. Pe acesta il putem lua din scoici si fructe de mare, seminte de dovleac, ovaz, nuci, ghimbir, peste, carne, oua.

Ardei iute si piper

Ardeiul iute pune sangele in miscare si ajuta la cresterea temperaturii corporala, datorita capsaicinei. De asemenea, si piperul are un efect similar, intensificand senzatia de caldura pe care o resimtim in corp. 

Grasimi sanatoase

Uleiul de cocos, somonul, avocado sau nuci au un continut mare de acizi grasi ajuta foarte mult procesul de termogeneza, stimuland arderea caloriilor - ceea ce inseamna ca e posibil sa si slabiti.   

Recomandari pentru tine si casa ta

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking