Care sunt E-urile benefice din alimente

Postat de Bucataras in Cu de toate
2 Iun 2016
Care sunt E-urile benefice din alimente

E-urile de pe ambalajele alimentelor pe care le cumparam din magazine au ajuns sa ne terorizeze viata. Nu prea avem cum sa le evitam si stim de peste tot ca nu sunt sanatoase, ca sunt cancerigene etc. Insa, lucrurile nu stau chiar asa. 

Exista si E-uri inofensive sau chiar benefice. Stim, pare greu de crezut, dar acel E este de multe ori doar o conventie folosita in Uniunea Europeana pentru a prescurta denumirile lungi ale unor ingrediente care nu sunt toxice sau sintetice. 

Iata o lista cu E-uri care n-ar trebui sa ne sperie atunci cand le intalnim pe ambalajele alimentelor:

E306 - este Vitamina E, benefica organismului pentru actiunea sa antioxidanta si prevenirea bolilor cardiovasculare. In industria alimentara este folosita drept antioxidant (impiedica oxidarea grasimilor) si de stabilizator de culoare. 

E300 - este banala Vitamina C, care in industria alimentara ajuta la mentinerea culorii rosii a carnii

E160d - este colorantul natural din rosii, cunoscut si sub denumirea de licopen. In industria alimentara este folosit impotriva oxidarii unor alimente si drept colorant.

E162 - colorant natural obtinut din sfecla rosie. Este cel mai sigur colorant alimentar si e folosit in sucuri si produse de cofetarie.

E322 - este lecitina, o substanta buna pentru memorie, dar si pentru ciocolate si sosuri care au nevoie de emulgatori.

E140 - este clorofila care da frunzelor culoarea verde. In industria alimentara este folosit ca dezinfectant si colorant natural. In veti gasi mai ales in paste de dinti sau dulciuri.

E101 - se obtine din drojdie sau oua si este vitamina B12. Este folosit pe post de colorant natural in industria alimentara.

Dupa cum vedeti, toate aceste E-uri nu ar trebui sa va ingrijoreze. Insa, atunci cand dati peste E-uri despre care nu stiti nimic, este mai bine sa evitati sa cumparati produsul care le contine sau sa cautati pe internet informatii despre ele.

Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro
Sursa articol: europa.eu, food.gov.uk 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking