Carnea de pui, bogata in proteine valoroase - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
16 Noi 2015
Carnea de pui, bogata in proteine valoroase - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile consumului de carne de pui si despre efectele asupra sanatatii.

Dupa controversele legate de carnea rosie, sa ne intoarcem spre carnea de pui.

Carnea de pui aduce proteine valoroase, cu toti aminoacizii esentiali; este bogata in lizina, aminoacid slab reprezentat in cereale sau leguminoase, cu care carnea se poate asocia pentru completare. Iar pentru o farfurie echilibrata, sa nu uitam legumele frumos colorate.

Este saraca in grasimi, de exemplu, o portie de 100g piept de pui gatit aduce doar 4 g grasime si 31 g proteine. Aduce de 2-3 ori mai mult acizi grasi polinesaturati comparativ cu carnea rosie, ceea ce o recomanda in dietele de protectie cardio-vasculara. Grasimile saturate se concentreaza in piele, care nu este recomandat a a fi consumata.

Dintre vitamine, carnea este bogata in vitamine din grupul B (in special B6); continutul vitaminic variaza in functie de hrana animalului; de asemenea, este de mentionat ca prepararea termica la temperaturi peste 100 gradeC  inactiveaza o parte din vitamine.

Dintre minerale, carnea este o buna sursa de fier, prezent in concentratii mai mari in carnea rosie (la pui pulpa este o carne cu continut mai mare de fier, comparativ cu pieptul).

Supele preparate prin introducerea carnii in apa rece, o data cu sarea, determina ca mare parte din vitamine, minerale sau proteine sa treaca in apa de fierbere; cu totii am primit recomandarea de a consuma supa de pasare in perioadele de convalescenta (aduce aminoacizi usor de asimilat).

In schimb la prepararea rasolului carnea se pune in apa clocotita, pentru ca proteinele de la suprafata formeaza o pelicula care determina pastrarea substantelor nutritive in carne; 

In mod ideal am consuma pui crescut de bunicii de la tara, pentru a beneficia de toti acesti nutrienti, da practic cei mai multi ne bazam pe oferta din supermarketuri.

Desi marii producatori ne asigura ca puii crescuti in Europa nu primesc hormoni sau antibiotice in hrana zilnica, exista temerea ca in carnea acestor pasari crescute fortat, ar putea aparea substante care sa ne afecteze sanatatea pe termen lung, de la fenomene alergice, la alterari ale microbiotei intestinale. 

Inca o data sa ne gandim la varietatea alimentelor din dieta, consumul de carne trebuie sa fie unul moderat, proteinele vin si din peste, lactate, oua sau leguminoase, iar legumele aduc fibre si fitonutrienti care pot ajuta ficatul sa lupte impotriva unor substante cu potential rol daunator.

Sursa foto: npr.org, telegraph.co.uk

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking