Cartofii dulci - bogatie de nutrienti pentru sanatate si frumusete

Postat de Adinuta in Legume
14 Noi 2011
Cartofii dulci - bogatie de nutrienti pentru sanatate si frumusete

Aceste legume imbracate in coaja subtire portocalie au numeroase beneficii pentru sanatate, multe dintre ele mai putin cunoscute. Sa aflam de ce ar trebui sa includem in meniul nostru mai multi cartofi dulci.

1. Bogatie de nutrienti

O cana de cartofi dulci contine 65% din cantitatea minima de vitamina C necesara zilnic. Sunt de asemenea bogati in calciu, potasiu si beta-caroten, un anti-oxidant ce transforma vitamina A din corp. Cartofii dulci sunt de altfel printre cele mai nutritive legume din cate exista.

2. Indice glicemic scazut

Daca nu cunosti acest termen, indexul glicemic indica impactul pe care il au anumite substante din mancare asupra nivelului de zahar din sange. Un index glicemic ridicat inseamna ca nivelul de zahar din sange a depasit limita normala. Diabeticii si cei care trebuie sa isi monitorizeze nivelul de zahar din sange evita mancarurile cu un indice glicemic ridicat. Cartofii dulci au un indice de doar 17 (in timp ce cartofii albi au un index de 29 de exemplu).

3. Cum sa beneficiezi de proprietatile cartofilor dulci

Pentru a te bucura de toate beneficiile din cartofii dulci, evita sa le inlaturi coaja – multe dintre proprietatile lor de vindecare se gasesc in aceasta parte a radacinoaselor. De asemenea, adauga putina grasime naturala cand ii mananci, pentru ca aceasta ajuta la o mai buna absorbtie a beta-carotenului. Cercetari recente par sa indice ca a-i gati la aburi sau a-i fierbe sunt o modalitate mai buna de a le pastra indicele glicemic scazut, decat a-i coace.

4. Este bun pentru piele

Nivelul lor crescut de vitamina A si beta-caroten le asigura locul printre alimentele minune. Multe produse destinate ingrijirii pielii contin retinol si acid retinoic ce sunt derivati ai vitaminei A. In plus, beta-carotenul combate si radicalii liberi care duc la imbatranire.

5. Cartofii dulci sunt ca yoga

Continutul lor ridicat de potasiu fac din cartofii dulci un bun tratament pentru crampele musculare, care sunt de multe ori asociate cu deficienta de potasiu. In perioadele stresante, corpul foloseste mai mult potasiu decat de obicei, de aceea consumul de cartofi dulci protejeaza de efectele negative cauzate de tensiune.

Foto: sweetpotatorecipes.ca
 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking