Cateva motive pentru care nu ne ies biscutii si prajiturile in mod perfect

Postat de Adinuta in Tipsuri
4 Dec 2011
Cateva motive pentru care nu ne ies biscutii si prajiturile in mod perfect

Unii dintre noi au un talent real la facut dulciuri de casa si orice le iese din maini este minunat de fiecare data. Insa cum nu suntem cu toti experti la prajituri de casa, exista cateva lucruri care sa ne ajute sa ne dam seama unde am gresit. Afla ce sa eviti pentru a avea cele mai bune dulciuri de Sarbatori:

Prea inchisi la culoare sau prea palizi: aceasta este cea mai comuna si simpla greseala si se intampla cand depasim timpul de coacere sau ii tinem prea putin la copt. Este recomandat sa verifici biscuitii cu 5-10 minute inainte de timpul specificat in reteta, pentru ca in functie de cuptorul pe care il ai, el poate varia. Daca se ard pe margini dar centrul este crud, micsoreaza temperatura. Se vor coace mai lent, iar centrul se va face inainte ca marginile sa inceapa sa se arda.

Prea uscati sau prea sfaramiciosi: Prajiturile sau biscuitii care sunt sfaramiciosi si care trebuie manevrati cu atentie sunt asa de cele mai multe ori fie pentru ca au fost copti prea mult timp sau au prea multa faina. Ambii factori reduc umezeala din prajituri si ii strica nu doar gustul, cat si aspectul.

Prea cleiosi, pastosi: Biscuitii cu aspect gumos pot fi asa pentru ca ar fi trebuit sa fie coapte mai mult timp, ceea ce previne ca umezeala sa se evapore. Daca marginile sunt coapte, dar centrul este crud, redu temperatura si tine-i la cuptor mai mult timp.

Prea tari: Biscuitii de acest fel sunt de cele mai multe ori rezultatul unui aluat framantat prea mult. Daca exagerezi cu framantatul ajuti la formarea de fibre de gluten, ceea ce duce la un aluat greu de mestecat. Un alt motiv ar fi faptul ca i-ai copt prea mult si toata umezeala din ei s-a evaporat.

Au danburi: daca atunci cand scoti tav din cuptor observi ca prajitura sau biscutii au delusoare, inseamna ca temperatura nu a fost uniforma. Adica ai pus o compozitie rece intr-un cuptor foarte fierbinte si o parte din aluat s-a incalzit mai repede decat restul. Sau prajitura a fost pusa intr-o tava fierbinte (atunci cand coci mai multe randuri de prajituri). Daca nu ai copt prajiturile destul poate fi un alt motiv pentru care arata asa.

Sunt prea plati: Daca prajiturile tale sau biscuitii sunt mai labartati si mai plati decat te-ai fi asteptat, acest lucru se poate datora faptului ca ai pus aluatul pe o foaie de copt fierbinte. Acest lucru face ca prajitura/biscuitele sa absoarba caldura mult mai repede decat daca ar fi pusa pe o foaie de copt rece si apoi in cuptorul incins. Unele ingrediente pot fi insa la fel de responsabile de obtinerea unor prajituri turtite, cum ar fi prea mult unt sau zahar.

Foto: namelymarly.com

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking