Ce este pecorino? Introducere, tipuri si utilizare culinara

Postat de bucatarasa in Alimente
25 Mai 2024
Ce este pecorino? Introducere, tipuri si utilizare culinara

Ce este pecorino? Introducere, tipuri si utilizare culinara

Pecorino este un tip de branza italiana produsa din lapte de oaie. Este una dintre cele mai vechi branzeturi din Italia, datand din perioada romana. Exista mai multe varietati de pecorino, fiecare cu caracteristici si arome distincte, in functie de regiunea in care este produsa si de metoda de maturare.

Tipuri de Pecorino

Pecorino Romano: Probabil cea mai cunoscuta varietate, Pecorino Romano este produs in regiunile Lazio, Sardinia si Grosseto (Toscana). Are o textura dura si un gust picant si sarat. Este adesea folosit ras, ca si condiment, in diverse preparate.

Pecorino Toscano: Originara din Toscana, aceasta branza are o textura mai moale si un gust mai bland decat Pecorino Romano. Este de obicei mai putin sarata si poate fi consumata atat proaspata, cat si maturata.

Pecorino Sardo: Produsa in Sardinia, aceasta branza are doua versiuni principale: Pecorino Sardo Dolce (mai tanara si mai moale) si Pecorino Sardo Maturo (maturata, mai dura si mai picanta).

Pecorino Siciliano: Provenind din Sicilia, aceasta varietate este cunoscuta pentru gustul sau robust si usor picant. Este produsa in special in zonele montane si are o aroma distinctiva datorita hranei variate a oilor din regiune.

Procesul de Productie

Laptele de oaie este colectat si incalzit usor, apoi i se adauga cheagul pentru a se inchega. Curdul rezultat este taiat in bucati mici, incalzit din nou, si apoi drenat de zer. Branza este presata si lasata la maturat, in functie de tipul dorit, de la cateva luni pana la un an sau mai mult. In timpul maturarii, branza este uneori frecata cu sare sau ulei de masline pentru a dezvolta o crusta si pentru a imbunatati aroma.
Utilizare Culinara

Pecorino este versatil si poate fi folosit in diverse preparate:
Ras: Ideal pentru a fi presarat peste paste, risotto sau supe.

Felii: Poate fi servit ca aperitiv, alaturi de fructe, miere sau vin.
Gatit: Incorporat in retete de placinte, tarte sau preparate cu legume.

Branza pecorino, cu aromele sale variate si bogate, aduce o nota distincta de autenticitate italiana oricarui preparat, fiind apreciata de iubitorii de branzeturi din intreaga lume.

Incercati  in  salata cu filet de vita, roca si pecorino, pizza cu legume sau spaghete carbonara

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking