Ce modificari se produc in corpul tau atunci cand bei o cana cu cafea

Postat de Bucataras in Cu de toate
29 Sep 2016
Ce modificari se produc in corpul tau atunci cand bei o cana cu cafea

Multi dintre noi au obicieiul de a se trezi cu o cana de cafea. Altii nici nu pot concepe sa-si inceapa ziua fara cafea, fiind, mai mult sau mai putin, "dependenti" declarati.

Stim ca efectul cofeinei este de a ne trezi la viata, de a ne da energie, dar ceea ce nu cunoastem cu adevarat sunt modificarile care au loc in corpul nostru atunci cand inghitim o cana din aceasta licoare magica.

Ei bine, iata-le: 

- Cofeina este substanta care actioneaza asupra creierului nostru. Este un stimulent care ne face sa nu mai simtim oboseala/ starea de somnolenta, blocand temporar receptorii pentru substanta adenozina, cea care induce somnolenta si ne face sa ne simtitm somnorosi. 

- Cofeina stimuleaza si productia de adrenalina, hormonul care ne induce o stare de alerta si de energie.

- De asemenea, cercetatorii de la Harvard au descoperit ca atunci cand bem cafea stimulam si eliberarea unor chimicale la nivelul creierului care tin departe sau amelioreaza depresia.  

- Cu toate acestea, in timp, creierele noastre incep sa se obisnuiasca cu stimulii exteriori precum cafeaua si isi dezvolta un obicei din a secreta toate aceste substante doar sub efectul cafelei. De aici si starea de dependenta pe care o da consumul intens de cafea.    

- La nivelul vaselor de sange, cafeaua are ca efect cresterea presiunii sangelui, deoarece face vasele de sange mai rigide, iar din aceasta cauza inima trebuie sa lucreze mai intens.

- Cafeaua are ca efect si accelerarea metabolismului.

- Este si un diuretic, facand rinichii sa elibereze mai repede lichidele. 

- Insa, cafeaua este si cea care irita vezica si intestinele. De aceea, la scurt timp dupa ce bem cafea, simtim nevoia de a merge la toaleta. 

- Stimuleaza si secretia de sucuri gastrice. Acesta este si motivul pentru care este recomandat sa nu beti cafea pe stomacul gol, pentru ca riscati sa va confruntati cu dureri de burta sau, in timp, sa dezvoltati afectiuni precum gastrita.

- Totodata, cafeaua este responsabila si pentru stimularea eliberarii unor cantitati mai mari de cortizol - hormonul responsabil pentru senzatia de stres.

Asadar, cafeaua genereaza in corpul nostru o serie destul de complexa de reactii. 

Cafeaua nu reprezinta un panaceu. Daca nu o tolerati sau daca va este contraindicata, este de inlocuit cu alte preparate: ceai de fructe, infuzii de plante, o limonada.

In loc de concluzie, daca va face placere, consumati zilnic o cafea de buna calitate, preferabil dupa masa, evitand-o pe cea de la aparate care nu prezinta incredere sau limitand adaugiri de tip zahar in exces sau lapte condensat.

Sursa articol: dailymail.co.uk 
Sursa foto: innovativeos.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking