Ce să alegi dintre aragazuri pe gaz si plite electrice?

Postat de Bucataras in Ustensile de bucatarie
11 Iun 2021
Ce să alegi dintre aragazuri pe gaz si plite electrice?

De câțiva ani încoace, românii care doresc să-și reamenajeze casa au o mare dilemă: alegerea aragazului. În blocurile de apartamente noi, care nu sunt racordate la gaz, o plită și un aragaz electric constituie singura variantă la îndemâna celor care se mută. Dar, pe de altă parte, acolo unde dispui și de gaz și de curent electric așa cum este cazul majorității locuințelor de la oraș, din România, alegerea celui mai bun aparat este o decizie dificilă.

 De cele mai multe ori, persoanele care nu au folosit niciodată o plită electrică sunt destul de reticente față de un astfel de aparat electrocasnic. Deoarece curentul electric este mai scump scump decât gazul, astfel de persoane, mai ales dacă obișnuiesc să gătească mult, se tem să nu plătească sume exorbitante la factura de curent dacă investesc într-o plită electrică. Dar, multe din plitele electrice disponibile pe piață în ziua de azi sunt mai economice decât primele aparate de acest fel create vreodată și din acest motiv, alegerea dintre un aragaz pe gaz și o plită electrică ar trebui întotdeauna bazată pe alte criterii.

 

Avantajele si dezavantajele aragazelor pe gaz

 Când vine vorba de aragazuri pe gaz, unul din cele mai mari avantaje este faptul că aceste mașinării pot găti mâncarea la foc mic sau mediu fără să aibă prea multă nevoie de amestecare. Acest lucru este un avantaj important pentru persoanele care preferă slow cooking-ul.

 De asemenea, pentru că cele mai multe aragaze profesionale sunt aragaze pe gaz, putem spune că utilizatorii lor au mai multă libertate de alegere dacă nu se mulțumesc cu orice fel de mașină de gătit și își doresc anumite funcții speciale.

 În ceea ce privește punctele slabe, despre aragazele pe gaz știe toată lumea că sunt mai dificil de instalat decât cele electrice. Pentru a putea folosi în deplină siguranță acest tip de aparate, este necesar să apelezi la serviciile unui profesionist autorizat. De asemenea, având mai multe protuberanțe și deschideri pe unde elimină gazul, aceste aparate sunt mai greu de curățat decât plitele electrice.

 

Avantajele si dezavantajele plitelor electrice

 Plitele electrice încălzesc uniform întreaga suprafață a vasului de gătit așezat pe unul din ochiurile lor. În plus, se încălzesc foarte rapid, fiind ideale pentru atunci când vrei să încălzești repede cantități mari de apă.

 Cei mai mulți utilizatori de plite electrice spun că au luat decizia de a opta pentru un astfel de aparat în detrimentul aragazelor pentru că plitele sunt mai sigure, reducând la minim riscul de ardere. De asemenea, datorită design-ului lor perfect plat, plitele electrice se pot curăța foarte simplu și rapid cu o lavetă umedă.

 Unul din cele mai mari dezavantaje ale plitelor electrice este faptul că și cea mai mică zgârietură te face să-ți dorești imediat să cumperi un aparat nou. Cu toate că sunt fabricate din materiale foarte rezistente, ele sunt mult mai expuse la uzură decât aragazele obișnuite, pe gaz. Un aragaz pe gaz nu numai că se zgârie foarte greu, dar în eventualitatea în care se alege în final cu o zgârietură, odată cu ea capătă și mai multă personalitate, în timp ce plitele electrice capătă un aspect inestetic.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking