Ce se pune pe masa de Craciun in tarile lui Mos Craciun

Postat de Bucataras in Cu de toate
20 Dec 2016
Ce se pune pe masa de Craciun in tarile lui Mos Craciun

Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinatatii. Asadar, masa de Craciun este si ea foarte importanta pentru multe popoare. In acelasi timp, este si foarte diferita de la un popor la altul. 

Totodata, despre Mos Craciun se spune ca vine din Nord, asa ca ne-am intrebat intotdeauna care sunt traditiile culinare din tarile nordice, cele care ar putea fi foarte bine casa pentru Mos Craciun. 

Deci, haideti sa vedem ce se pune pe mesele de Craciun din tarile nordice:

1. Norvegia 

De Craciun, norvegienii se rasfata cu ribbe - coaste de porc. Insa, in partea vestica a tarii se consuma pinnekjøtt - carne de oaie. Acest fel de mancare fiind mult mai populara.

Traditionalul Lutefisk este consumat de asemenea, dar nu este neaparat asociat Craciunului, gasindu-se pe mesele norvegienilor si cu alte ocazii. Lutefisk este o mancare traditional norvegiana din cod, care a fost tinut pentru mai multe zile intr-o solutie din lesie. Aceasta solutie de lesie transforma carnea intr-o masa aproape gelatinoasa si transparenta.

Pentru cine nu stie lesia este o solutie puternica chimicala industriala folosita in curatarea canalizarilor, pentru omorarea plantelor, dizolvarea coarnelor de vaci, pentru producerea de biodiesel si baterii. Contactul direct cu lesia produce arsuri chimice, cicatrici permanente, orbire si multe alte efecte devastatoare pentru sanatate. 

La desert se mananca budinca de orez cu sos de fructe.

2. Islanda 

Masa de Craciun se serveste la ora 6 seara in Islanda, iar mancarurile servite depind de preferintele fiecarei familii. Insa, aproape intotdeauna veti gasi pe mesele de Craciun ale islandezilor urmatoarele: Hamborgarhryggur - un fel de sunca de porc, carne de ren, miel afumat, rata sau curcan, dar si Lutefisk.

3. Danemarca 

In Danemarca, masa traditionala seamana cu cea de la noi. Se serveste pe 24 Decembrie, in Ajun si consta in friptura de porc, rata si gasca. Garnitura este formata din cartofi caramelizati sau copti, varza rosie si mult sos.

Urmeaza apoi un desert numit Risalamande, o budinca de orez servita cu cu sos de cirese sau de capsuni, de multe ori cu cate o migdala intreaga ascunsa inauntru. Cel care gaseste migdala norocoasa va primi un cadou in plus. Bauturile specifice Craciunului sunt Glogg si berea special facuta pentru sarbatori. In general au un continut mai ridicat de alcool.

4. Finlanda 

Mancarurile traditionale servite la masa de Craciun din Finlanda poarta numele de Joulupöytä. De obicei se serveste o bucata mare de sunca, servita cu mustar sau paine alaturi de alte mancaruri.

Pestele este de asemenea intalnit la mesele finlandezilor, la fel ca si caserole cu cartofi, napi si morcovi. Bautura traditionala de Craciun este vinul fiert cu sau fara alcool, insa condimentat cu scortisoara si cuisoare - glogi.

5. Suedia

In Suedia, la ocazii speciale se practica un bufet... suedez, care este format din hering murat, somon crud si chiftelute. Insa, de Craciun se pun pe bufet si specialitati precum Jansson’s Temptation (o mancare din ansoa si cartofi), dopp i grytan (paine inmuiata in supa de carne de porc), lutefisk (bineinteles), risgrynsgröt (budinca din orez) si julskinka (sunca de Craciun). Ca bauturi traditionale pentru masa de Craciun, amintim: bere din ghimbir si vin fiert.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking