Citricele, fructele vedeta ale sezonului rece - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
22 Noi 2016
Citricele, fructele vedeta ale sezonului rece - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre citrice.

Fructe vedeta ale sezonului, citricele apartin familiei Rutacee: portocale si mandarine, lamai si limete, grepfruit si pomelo.

Originea lor este foarte indepartata si disputata, provin din Sud-Estul Asiei sau posibil chiar din Australia. In Europa portocalele ar fi fost aduse in epoca lui Alexandru cel Mare, iar lamaile au ajuns intai la Roma si raspandite mai apoi in timpul cruciadelor.

Contin glucide in propotii variate, fibre (pectine, celuloza si hemiceluloza), vitamine (C, grup B ) si minerale (magneziu, potasiu, fier, zinc), dar se fac remarcate in primul rand prin coaja bogata in uleiuri eterice.

Aroma este datorata unor fitonutrienti de tipul flavonoizi si terpene (limonoizi). Au putere calorica mica, putand fi incluse in dietele hipocalorice: o portocala medie aduce 60-80kcal, un grepfruit 90kcal, iar o lingura de suc de lamaie doar 4 kcal.  

Sunt foarte bogate in vitamina C sub forma activa, apreciate in sezonul rece pentru protejarea organismului impotriva racelilor. Vitamina C are rol si in producerea de colagen, esential pentru vindecarea ranilor si repararea tisulara.

De asemenea, creste absporbita fierului, fiind asociata in tratarea anemiei feriprive. Este cunoscut efectul antioxidant al vitaminei C naturale, protejand inima si vasele.

Exista studii observationale care arata o asociere inversa intre consumul de citrice si riscul de cancer de san; efectele se pot datora vitaminei C care capteaza radicalii liberi de oxigen si inhiba formarea de carcinogene; sau flavonoidelor hesperidina si naringenina (din grepfruit si portocala) cu posibile efecte inhibitorii pe proliferarea celulelor maligne (in special in asocierea cu quercitina); sau caroteinozilor prezenti ,de asemenea, in citrice.

Fructele au un important continut de fibre, in special fibre solubile, care intarzie golirea stomacului si cresc satietatea. In suc, lipsa fibrelor face ca zaharurile sa fie absorbite mai rapid si in totalitate.

Sucul proaspat stors scade riscul de formare de calculi renali, fiind recomandat persoanelor cu istoric de litiaza renala (in special sucul de lamaie-limonada). Sucul de grepfruit are efect stimulent hepatic si de drenaj al sarurilor biliare. Ca o atentionare, poate interfera cu metabolizarea unor medicamente larg utilizate.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking