Codul bunelor maniere in bucatarie

Postat de Dya in Tipsuri
29 Apr 2011
Codul bunelor maniere in bucatarie

   Asezarea mesei

 

 

  • indiferent pentru cine asezam masa – familie sau invitati, aceasta trebuie sa prezinte un aspect apetisant si ingrijit.

  • mancarea nu se serveste pe farfurii ciobite si pe fete de mese murdare.

  • in cazul meselor festive, fata de masa si servetele trebuie sa fie de un alb impecabil

  • atunci cand puneti scaunele in jurul unei mese, trebuie sa aveti grija sa lasati un anumit spatiu pentru fiecare invitat (de cel putin 50 de centimetri)

  • la mesele festive, fiecare farfurie trebuie sa aiba dedesubtul ei o alta, pentru serviciu, si care e folosita doar pentru a aseza pe ea farfuria din care mancam.

 

 

Cum se aranjeaza o masa festiva

 

  • farfuria pentru felul intai este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe aceasta se pune si servetul impaturit frumos.

  • feliile de paine sau chiflele se pun in cateva cosulete, asezate la distante egale unul de celalalt, in asa fel incat invitatii sa nu fie nevoiti sa se intinda peste masa sau peste vecinul sau de masa ca sa isi ia o felie de paine sau sa deranjeze tot timpul rugand sa i  se dea cosuletul.

  • furculitele se pun intotdeauna in partea stanga a farfuriei. Acestea vor fi aliniate de la stanga la dreapta in ordinea folosirii lor. Furculitele vor fi asezate cu dintii in sus.

  • in partea dreapta se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, in ordinea folosirii lor

  • cel mai indepartat tacam de la farfurie se foloseste pentru primul fel de mincare.

  • nu trebuie insa sa asezati alaturi mai mult de trei cutite si trei furculite

  • linguritele de tort, furculitele si cutitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana.

  • bolurile pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa. Acestea se aduc impreuna cu supiera, sau, pline, pe o tava.

  • paharele se pun in fata farfuriei, de la stanga la dreapta, in ordinea marimii lor. In stanga paharul de apa, apoi paharul de vin, paharul de tuica, in fine, cupa de sampanie usor retrasa .Aceste pahare trebuie sa faca parte din acelasi serviciu

  • dupa folosire, paharele de tuica se vor lua de la masa. Atentie: nu va bagati degetele in ele, ci apucati-le de jos si puneti-le apoi intr-o tava.

  

Cum sa decorati masa

 

  • decorarea unei mese se face in functie de rangul musafirilor, de imprejurari si nu in ultimul rand de marimea mesei.

  • ca intotdeauna florile si lumanarile sunt apreciate la o masa festiva.

  • puneti florile in vaze cat mai joase, in acest fel, mesenii se pot vedea bine unii pe altii.

  • masa nu trebuie incarcata cu tot felul de farfurii sau recipiente inutile

  • orice masa trebuie sa aiba solnite si recipiente pentru piper. Acestea trebuie sa fie suficiente pentru toata lumea ( cate una pentru cel mult patru persoane).

 

Cum servim bauturile

 

  • daca spatiul va permite, ar fi mult mai elegant sa nu puneti pe masa paharelele pentru aperitive.

  • bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele pot fi asezate pe o masuta sau pe o tava si fiecare invitat se poate servi singur si cu ce doreste.

  • ideal ar fi ca sortimentele de aperitive sa fie cat mai variate: gin, vodca, visinata, whisky, vermut etc. Sigur, toate aceste bauturi trebuie sa fie in sticlele lor originale ( exceptie, visinata care poate fi preparata acasa ).

  • sticlele stau la indemana, pe o alta tava decat cea cu pahare. Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemana barbatilor. Ei sunt cei care trebuie sa serveasca bauturile.

  • pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe un suport special.

 

Alte sfaturi

 

  • daca pestele sau crustaceele fac parte din aperitive, nu le mai serviti inca o data ca fel principal.

  • daca serviti ca aperitiv feluri calde sau preparate care contin maioneza, oferiti-le dupa aceea invitatilor o supa clara (consome).

  • daca serviti ca aperitiv salate, puteti oferi ca fel urmator o ciorba dreasa.

  • salata se va servi in boluri separate, pentru fiecare invitat in parte

  • sosul se aduce in sosiera; acesta nu trebuie pus pe friptura sau pe piure ori alte garnituri ( macaroane, sote de legume etc ). Nu este estetic!

  • sosul se pune in farfurie si in el se inmoaie apoi bucatile de carne taiate pe rind. Nu amestecati tot ce aveti in farfurie cu sosul, chiar daca este gustos, nu este deloc placut ochiului.

  • Dupa ce toti mesenii s-au servit cu sos, sosiera va fi luata de la masa.

  • Untdelemnul, otetul, mustarul, smantana si alte condimente vor fi aduse la masa doar daca sunt cerute. Ele vor fi tinute in bucatarie, gata pregatite.

  • Atentie la scobitori! Nu puneti scobitorile pe masa. Acestea nu se folosesc in public!

  Voi reveni,,,

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking