Conopida, o leguma foarte bogata in micronutrienti - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
28 Sep 2015
Conopida, o leguma foarte bogata in micronutrienti - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre conopida si despre beneficiile consumului de conopida asupra sanatatii.

Conopida face parte din familia cruciferelor, alaturi de broccoli, varza, varza de Bruxelles, legume foarte apreciate datorita micronutrientilor (vitamine C, K, grupul B, minerale), dar in special fitonutrientilor cu rol antioxidant anticancerigen.

Disponibila tot anul, conopida poate fi consumata cruda, murata sau gatita timp redus.Compusii organici de tipul glucozinolatilor sunt cei care ii confera rol in detoxifierea la nivel hepatic si rol antineoplazic.

Dupa fierbere timp de 30 minute conopida pierde aproximativ 75% din glucozinolati conform unui studiu al Universitatii din Warwick, care recomanda prepararea termica de scurta durata (la abur, microunde, tigaie).

Pe de alta parte, aroma usor amaruie, data de compusii cu sulf, se accentueza cu cresterea timpului de preparare.

Exista numeroase studii pe animale de laborator care arata un efect invers proportional intre consumul de crucifere si riscul pentru neoplazii cu diferite localizari: prostata, san, uter, vezica urinara. In acelasi timp, izotiocianatii, fitonutrientii implicati, pot preveni initierea carciongenezei dar scad si progresia bolii.

Fitonutrientul numit sulforafan le confera efect protector impotriva infectiei cu Helicobacter pylori, ceea ce impreuna cu aportul important de fibre completeaza protectia gastrica.

Totusi, datorita continutului bogat in fibre, cruciferele pot sa nu fie tolerate de cei cu sindrom de intestin iritabil; de asemenea, aceste legume sunt considerate alimente gusogene, de consumat cu prudenta la pacientii cu afectiuni tiroidiene si atunci preferabil gatite.

Sursa foto: thedish.plated.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking