Consumul de ouă

Postat de RODIMUR in Alimente
8 Sep 2018
Consumul de ouă

 

Ouăle, brânzeturile, produsele de patiserie sunt alimente pe care unii cred că e bine să le evităm, din cauza colesterolului. Cu toate acestea, ouăle nu au atâtea calorii, pe cât se crede: 60 kilocalorii/gălbenuș și 20 kilocalorii/albuș. Desigur, ouăle conțin lipide saturate, responsabile, parțial, de maladiile cardio-vasculare, dar totuși în cantități mai mici decât multe alte alimente. Ca dovadă, un ou tare, care cântărește în medie 50 grame, conține 5,3 grame de lipide, față de 18, cât conține aceeași cantitate de chipsuri.

Mai întâi trebuie să ne amintim că ouăle sunt benefice pentru sănătate, pentru că ele conțin atât lipide cât și proteine. Ouăle sunt bogate atât în proteine (A, B2, B5, B12, D, E) cât și în minerale precum: fierul, potasiul și iodul. De asemenea, ouăle conțin și antioxidanți, precum seleniul.

Numeroase studii pe această temă (https://www.bmj.com/content/346/bmj.e85390) nu atestă o legătură directă între consumul de ouă și bolile cardiovasculare, ci doar un risc de boală coronariană pentru diabetici. Mai mult chiar, s-a dovedit faptul că un consum moderat de ouă, sursă importantă de colesterol alimentar, nu este asociat cu riscul coronarian cardiac. Deci nu s-a stabilit o legătură între consumul de ouă (colesterol alimentar) și grosimea pereților arterei carotide.

 Așadar, conform  unor nutriționiști de nouă generație, este bine să mâncăm fără frică ouă, deși sunt bogate în colesterol, pentru că ele aduc multe beneficii pentru sănătate.

Unul dintre beneficiile demne de menționat ale consumului de ouă este acela că în albuș se găsește o moleculă, o peptidă care contribuie la scăderea tensiunii arteriale, acționând la fel precum captoprilul, medicament anti-hipertensiv. (Această descoperire a fost făcută de o echipă de medici chinezi, în colaborare cu cercetători de la Clemson University (Carolina de Sud) și a fost prezentată public în 9 aprilie 2013 la reuniunea American Chemical Society (New Orleans). În opinia dr. Zhipeng Yu, peptidele din albuș, absorbite în mod natural, odată cu oul, sau prin administrarea de suplimente, ar putea fi utilizate în tratamentul hipertensiunii.

Un alt beneficiu al consumului de ouă este acela că astfel mâncăm mai puțin, ca urmare a conținutului mare al acestora în proteine, ceea ce aduce sațietatea. În afară de carne, oul este unul din alimentele cele mai bogate în proteine. Prin consumarea ouălor la micul dejun, se reduce foamea, cheful de a mânca ceva între mesele principale, ceea ce este de dorit. Evident, se recomandă consumarea ouălor ecologice, de la găini crescute în libertate.

Așadar, dacă sunt consumate cu moderație, ouăle nu au efect nociv asupra colesterolului sangvin și a sănătații cardiovasculare. Este adevărat că prea mult colesterol în sânge mărește riscul apariției unor boli cardiovasculare, dar ar fi o greșeală să considerăm că prin consumul de colesterol alimentar (provenind din ouă/gălbenușuri) se influențează direct cantitatea de colesterol care circulă în sânge. În fapt, adevărații responsabili ai creșterii colesterolului din sânge sunt grăsimile saturate și trans, care se găsesc în produsele de origine animală (carne și lactate), ca și alimentele care conțin hidrogenați grași (margarina hidrogenată, biscuiții, produsele de patiserie...)

În concluzie, oul este un aliment foarte bun, cu multe calități și ar fi păcat să ne lipsim de el, deoarece colesterolul alimentar din gălbenuș are un impact mic asupra colesterolului sangvin. Totuși, abuzul de ouă este contraindicat și se recomandă consumul a două-trei ouă pe săptămână.

Tipsuri

1. Nu este bine să se spele ouăle, deoarece prin acest procedeu se îndepărtează cuticula protectoare care se găsește la suprafața lui, favorizând astfel, pătrunderea germenilor în interior.

2. Ouăle se păstrează în frigider cu vârful (partea ascuțită) în jos. Astfel, "camera cu aer" a oului va fi direcționată în sus, iar galbenușul nu va fi comprimat.

3. Prin congelare, ouăle își pierd proprietățile, dar dacă totuși se pun la congelator, ele trebuie perforate, sau scoase din cochilii, pentru a evita "explozia" prin înghețare. Același procedeu trebuie aplicat dacă se pun ouăle în cuptorul cu microunde.

4. Cele mai recomandate ouă sunt cele ecologice, dar pentru a le cumpăra, trebuie să știm să decriptăm codul înscris pe ele. Cifrele de pe cochilie arată cum a fost crescută găina.

5. Sunt mai multe calorii într-un ou mare, decât într-un ou mic, iar mărimea acestuia depinde de dimensiunile găinii și nu de altceva.

6. Este bine ca ouăle să fie păstrate în cutii de carton, care dau voie oxigenului să circule. 

7. Nu este obligatorie păstrarea ouălor în frigider. Un loc uscat și răcoros este suficient și foarte bun pentru acest scop.

8. Timp de 28 de zile de când a fost făcut, oul este proaspăt și poate fi consumat fără probleme. În primele 9 zile, ouăle sunt extraproaspete, așa că pot fi consumate oricum, inclusiv crude. Până la 14 zile ele pot fi consumate/preparate oricum, dar după acest termen, se recomandă folosirea lor în omlete bine prăjite, fierte tari, sau în plăcinte și prăjituri.

9. Când nu se știe "vechimea" ouălor, se plonjează în apă. Cele care se lasă la fundul vasului sunt proaspete, cele care stau "în picioare" în apă sunt bune de consum, iar cele care plutesc sunt bune de aruncat. (https://blog.liebherr.com/electrocasnice/ro/verificarea-prospetimii-produselor-4-moduri-de-a-verifica-daca-ouale-cumparate-sunt-proaspete/)

10. Gălbenușul de ou stă la baza fabricării vaccinurilor anti-gripale.

11. Persoanele alergice la ouă trebuie să fie foarte atente la etichetele produselor alimentare, dată fiind omniprezența acestora în industria alimentară. Actualmente, chimiștii și alergologii fac cercetări și experimente pentru mărirea toleranței la proteinele din ou, în ideea desensibilizării pacienților.

 

Pentru redactarea acestui articol m-am documentat de pe internet și am folosit cu precădere aceste surse:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/manger-des-oeufs-donne-t-il-du-cholesterol-5458

https://www.lanutrition.fr/les-news/cholesterol-nayez-pas-peur-des-oeufs-

http://www.extenso.org/article/les-oeufs-sont-mauvais-pour-le-cholesterol-sanguin/

https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=cholesterol_les_aliments_a_consommer_page1_1_do

https://www.allodocteurs.fr/actualite-sante-les-oeufs-donnent-ils-du-cholesterol-_11898.html

 

Pentru ilustrarea acestui articol am folosit imagini de pe www.google.com

 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking