Cum preparam aluatul de pizza

Postat de RadaMateescu in Tehnici
10 Dec 2012
Cum preparam aluatul de pizza

Ramas la fel de mii de ani, aluatul de pizza este, practic, un aluat de paine de influenta mediteraneana, o coca din faina, drojdie, apa, ulei de masline, putina sare si un strop de zahar.


Cei mai multi consumatori gurmanzi prefera pizza in locul altor tipuri de mancare fast- food disponibile pe piata din mai multe motive. Unul dintre acestea ar fi ca, spre deosebire de restul mancarilor de la fast-food uri, pizza, cand este gatita ca la carte, constituie o mancare si o dieta sanatoasa pentru oricine. Iar, pe de alta parte, pizza ofera o paleta extrem de larga de gusturi si arome.

Iubitorii de branza pot alege pizza cu branzeturi, pentru vegetarieni exista optiunea pentru pizza vegetariana si, mai mult, o gramada de combinatii de arome si condimente pot transforma pizza in cea mai delicioasa mancare.

Pizza este si usor de gasit, fiind disponibila in intreg orasul impanzit in ziua de azi cu pizzerii si restaurante care o servesc, afacerile culinare cu pizza beneficiind de un succes enorm.

Dupa oboseala acumulata pe parcursul unei zile incarcate cu treburi mundane, livrarea de pizza acasa este modul cel mai ieftin, mai rapid si mai placut ca sa te bucuri de o pizza gatita perfect. Insa, pentru momentele cand avem timp sa gatim si dorim sa ne preparam propria pizza acasa, este folositor sa stim sa preparam aluatul.

 

Ingrediente:

    1 kilogram de faina

    40 grame de drojdie

    3 linguri de ulei de masline

    aproximativ 400 ml de apa calduta

    sare si putin zahar

 

Prepararea:

Aluatul de pizza se poate prepara si cu drojdie uscata. In acest caz, folosim 500 de grame de faina la 1 plic (7 grame) de drojdie uscata. Inainte de a adauga restul ingredientelor, amestecam faina si drojdia uscata.

Punem drojdia intr-un pahar inalt sau un vas mai mic impreuna cu zaharul, sarea, doua linguri de faina si aproximativ 200 ml de apa calduta. Trebuie sa obtinem o maia din faina, drojdie si apa. Vasul trebuie asezat intr-un loc cald, insa nu aproape de foc. Lasam maiaua sa dospeasca aproximativ 15 minute.

In continuare, daca e cazul, cernem faina si adaugam maiaua si uleiul, dupa care framantam dinspre exterior spre interior, adaugand apa calduta timp de 10 minute pentru ca drojdia si restul ingredientelor sa se amestece bine. Trebuie sa obtinem un aluat elastic, relativ moale.

Aluatul trebuie pus la dospit, acoperit, intr-un loc cald, aproximativ 30 de minute. La prepararea aluatului nu trebuie sa folosim apa prea fierbinte sau prea rece, caci apa rece va inhiba procesul de dospire, iar cea care este prea fierbinte va avea drept efect oparirea fainii.

Pentru obtinerea unei pizze cu diametrul de 26 de centimetri cu un blat crocant si subtire trebuie sa folosim circa 120 de grame de coca. Aluatul de pizza poate fi congelat sau pastrat in frigider timp de trei zile la temperaturi care sa nu inghete compozitia.

Din acelasi aluat putem prepara foccacia. Pentru aceasta, inainte sa introducem aluatul bine intins la cuptor, trebuie sa il ungem cu o lingurita de ulei de masline in care am macerat timp de cateva minute o jumatate de catel de usturoi pisat si un varf de cutit de oregano.

Pentru a obtine un aluat de pizza pufos, folosim mai putin ulei de masline, aproximativ o lingura, si coacem aluatul pe jumatate inainte de a adauga toppingurile. Folosim mai multa coca decat pentru o pizza cu aluat subtire.

Important de retinut mai este faptul ca aluatul se intinde intotdeauna cu mana, iar in cazul in care dorim sa il intindem cu sucitorul, acesta trebuie lasat sa creasca din nou inainte de a fi introdus  la cuptor.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking