Despre alimentatie si meniuri, importanta substantelor nutritve in organism

Postat de trifadalia in Cu de toate
13 Mai 2018

Pentru o buna intretinere a organismului este necesar sa se cunoasca importanta fiecarei substante ce se gaseste in produsele alimentare - proteine, grasimi, saruri minerale , zaharuri si vitamine. 

Proteinele formeaza si regenereaza tesuturile din organism. Ele mai sunt numite si albuminoide. . Asigura cresterea la copii si intareste rezistenta contra bolilor infectioase. Le gasim in : lapte, branza, oua, peste, carne, paste fainoase si in legume uscate ca mazare,fasole, linte, 

Grasimile sunt izvorul principal de energie si forta gasindu-le in oua, lapte, unt, frisca, , smantana, slanina, untura si uleiuri vegetale. 

Saruri minerale au un rol important in indeplinirea diferitelor functii ale organismului gasindu-se in cantitati mai mari de legume si fructe mai ales in nuci precum si in carne ( ficat, peste, icre, lapte, paine integrala, galbenus de ou)

Grasimile sau zaharurile sunt si ele necesare deoarece furnizeaza energia si caldura corpului. Se gasesc in zahar, miere, produse fainoase, in fructe ( mere, pere, struguri) in legume ( morcovi, dovlecei)

Vitaminele sunt substante de o mare importanta pentru buna funtionare a organismului si sunt o parte absolut necesara hranei de toate zilele.  Cele mai importante sunt vitamina A gasindu-se in lapte si produsele ce rezulta din lapte, ficat, oua, morcovi, patrunjel, marar, ridichi. Vitamine B pentru sistemul nervos si in producerea globulelor rosii gasindu-se in legume uscate ca fasole, mazare, linte, paine intermediara si neagra, fructe uscate, carne de peste si in drojdia de bere. 

Vitamina C  care mareste rezistenta la imbolnavire si grabeste vindecarea ranilor.  Prezenta in legume (ardei grasi, rosii, spanac, varza cruda si murata, ceapa verde, ridichi, in verdeturi ca salata verde si in fructe proaspete (capsuni, lamai, mere, portocale.

Vitamina D contribuie la cresterea normala a sistemului osos gasindu-se in lapte, unt, smantana, oua. 

Vitamina E ajuta la buna functionare a glandelor gasindu-se in cantitati mai mari in uleiuri minerale, verdeturi. 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking