Dieta de toamna si ce trebuie sa mancam in luna septembrie - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
19 Sep 2016
Dieta de toamna si ce trebuie sa mancam in luna septembrie - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre dieta de toamna.

A venit toamna, diminetile sunt mai racoroase si mai intunecate, in curand vor cadea frunzele si vor aparea ploile, cum se schimba dieta noastra?

Toamna aduce bunatati mai consistene, fructele sunt mai dulci, ne energizeaza si ne pregatesc pentru sezonul rece. Impreuna cu legumele sunt o sursa esentiala de vitamine si minerale, considerate adevarate alimente-medicament.

Merele sunt vedetele toamnei, fructe foarte iubite de romani; va invit sa le culegeti din gradinile bunicilor sau sa alegeti din piete produsele autohtone; consumand un mar pe zi, stim ca intarim imunitatea si indepartam doctorul...
Perele, crude sau in compot, au efect energizant, laxativ, protector cardio-vascular (polifenoli); contin mai multe minerale, dar mai putine vitamine decat merele.
Prunele sunt fructe revigorante, iar datorita fibrelor pe care le contin din plin, ajuta tranzitul intestinal. Se consuma proaspete in sezon, dar si pe tot parcursul anului sub forma fructelor uscate (si rehidratate), sub forma de compot sau de magiun.
Strugurii sunt fructe bogate in glucide, recomandate in special sportivilor sau celor suprasolicitati. Strugurii rosii au resveratrol, fitonutrient care ne pastreaza tineri si in forma. Mustul (nefermentat) este tonic general si nervos (contine lecitina).
Catina - este considerata o polivitamina - contine cantitati importante de vitamina C, dar si A, E, B, precum si minerale si fitonutrienti; se poate consuma proaspata, in combinatie cu mierea sau sub forma de sirop, infuzie sau ulei; sunt fructe salbatice foarte iubite, fiind consumate ca imuno-modulator, protector cardio-vascular si neuronal.
Toamna ne atrage cu si cu multe legume coapte, care ne hranesc si ne pregatesc pentru frigul ce va urma.
Dovleacul are o aroma deosebita si o culoare puternica ce aduce beta-caroten, precursor de vitamina A, care ii confera rol in integritatea tegumentelor si mucoaselor si in vederea nocturna.
Sfecla aduce energie, fibre, minerale si vitamine in dieta acestui sezon. Datorita continutului in nitrati, creste capacitatea de efort fizic (in special sucul, recomandat inainte de o activitate fizica intensa).
Porumbul fiert sau copt se consuma ca gustare, dar poate reprezenta o garnitura interesanta la masa principala; putem folosi si matasea de porumb, in infuzii cu efect diuretic.
Gospodinele pregatesc conservele pentru iarna ce va urma:
- sucul de rosii este o importanta sursa de licopen, fitonutrient cu rol protector cardio-vascular si antitumoral (rol dovedit la barbati impotriva cancerului de prostata)
- zacusca, preparat traditional cu vinete si ardei sau cu ciuperci; pentru o reteta mai dietetica se recomanda a reduce cantitatea de ulei
- muraturile: se pun la saramura tot felul de legume, in unele zone si fructe; sunt foarte apreciate pentru gustul lor deosebit, dar si sanatoase, avand efect probiotic si vitaminizant. Castravetii si gogosarii se pot conserva in otet; muraturile nu vor inlocui legumele crude si se vor consuma cu moderatie datorita aportului considerabil de sare.
E important sa ne bucuram de culorile toamnei alegand fructe si legume cat mai variate, ca baza a alimentatiei noastre in aceasta perioada de schimbare; vom asocia in dieta zilnica cereale integrale, proteine de calitate (peste, carne slaba, lactate, oua), grasimi sanatoase (ulei presat la rece, fructe oleaginoase).
Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking