Dieta pe timp de vara

Postat de SanatateAcasa in Dieta
4 Mai 2012
Dieta pe timp de vara

Atentie la alimentele perisabile!

Ouale, laptele, carnea, prajiturile sunt cateva dintre alimentele care se strica foarte usor pe timp de vara. Carnea trebuie spalata, data cu sare si pastrata intr-un sertar din frigider sau congelator pana in momentul cand va decideti sa o pregatiti.

Laptele, branza, untul, ouale sunt si ele alimente care se strica usor pe timp de vara, daca sunt lasate afara, nu in frigider. De asemenea, evitati sa mancati oua, mancaruri cu oua, maioneza, mai ales daca acestea sunt cumparate de ceva vreme, ori mancarea este pregatita demult si nu a fost consumata. Riscati sa faceti toxiinfectie.

Aveti mare grija la prajituri! Desi ne place tuturor sa ne delectam cu inghetate cu siropuri fine ori prajituri, ambele se pot strica foarte usor. Daca inghetata este facauta cu lapte vechi, aceasta este periculoasa, iar prajiturile daca nu sunt pastrate la frigider, ori sunt facute cu margarina veche, unt vechi ori tinut in conditii improprii, lapte vechi, oua stricate, dau toxiinfectii.

Putin sarat si bun

Desi alimentele sarate retin apa in corp, creand disconfort, este bine sa evitam pe perioada de vara mancarurile foarte sarate: semipreparate, conserve, afumaturi, saramuri etc.

Totusi, pe timp de vara organismul transpira foarte mult. Transpiratia este normala si are un rol foarte, foarte important: reglarea temperaturii corpului. Ea normalizeaza temperatura si previne eventualele probleme de sanatate. Deci, nu o putem stopa. Din pacate, prin transpiratie nu se pierde numai apa, ci si toxine si saruri.Daca suntem fericiti sa ne stim mai curati fara toxine, de saruri avem nevoie. Asa ca, sa nu blamam toata sarea. Sa mancam mai putin, dar sa mancam.

Astfel, trebuie consumate cu bun-simt: masline, sare de mare, nuci, alune, fistic, seminte. Se pot adauga cateva in salate.

Hidratarea optima

Temperatura ridicata scoate practic apa din corp. De aceea trebuie sa bem mai multa apa, peste 2 litri. Daca ni se pare mult, putem consuma supe reci (fara afumaturi, carne grasa etc), sucuri naturale din fructe ori legume, ceaiuri, salate (legumele si fructele au apa) etc.

Pe de alta parte, trebuie evitate bauturile pe baza de cofeina, sucuri dulci, cafea, alcool, ciocolata etc. Alcoolul deshidrateaza, iar bauturile dulci strica pofta de mancare , printre altele.

Hrana vie

Exista alimente care devin o adevarata oaza pe timp de vara. Iata-le: pepenele, castravetele, supele, guacamolo, salate. Pepenele si castravetele au un procent ridicat de apa, consumati-i fresh.

Pe de alta parte, nu consumati fripturi, carne grasa. Ingreuneaza digestia, vin cu un aport ridicat de calorii si creeaza disconfort. In plus, organismul are nevoie de vitamine, minerale, nu doar de calorii.

Alimente pentru protectia pielii

Alimentele de culoare rosie, portocalie, galbena si verde ajuta pielea de radiatiile ultraviolete care o ard. Astfel, morcovul, rosiile, dovleacul, cherry, etc sunt bune spre a fi consumate pe timp de vara.

In plus, sucul de morcov si de rosii previn cancerul de piele, hidrateaza foarte bine si hranesc pielea.

S-a demonstrat. Beti zi de zi, dimineata, suc de rosii ori morcov, macar 2 saptamani, apoi mergeti linistiti la plaja. Insa, nu oricum! Beti suficiente lichide si dati-va cu lotiuni protectoare. In primele zile de plaja se recomanda un factor ridicat de protectie. Atentie! O crema buna trebuie sa aiba filtre UVB si UVA.

 

foto:http://www.sxc.hu/

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking