Diferentele dintre lamaia verde si lamaia galbena: Gust, utilizari si beneficii

Postat de Retete_gustoase in Fructe
15 Iul 2024
Diferentele dintre lamaia verde si lamaia galbena: Gust, utilizari si beneficii

Lamaia verde (Citrus aurantiifolia) si lamaia galbena (Citrus limon) sunt doua fructe citrice distincte, fiecare avand caracteristici si utilizari unice. Iata o comparatie detaliata intre cele doua:

 

Origine si varietati

Lamaia Verde (Lime)

Origine: Originara din Asia de Sud-Est, lamaia verde este cultivata in regiunile tropicale si subtropicale.

Varietati: Printre cele mai comune varietati se numara lime-ul persan (Citrus latifolia) si lime-ul de Key (Citrus aurantiifolia).

Lamaia Galbena (Lemon)

Origine: Lamaia galbena provine din Asia de Sud, probabil din regiunea Indiei, si este acum cultivata pe scara larga in regiuni mediteraneene si subtropicale.

Varietati: Cateva varietati populare sunt Eureka, Lisbon si Meyer.

Caracteristici fizice

Lamaia Verde

Marime: Mai mica decat lamaia galbena, cu un diametru de aproximativ 3-6 cm.

Culoare: Verde, atat la exterior, cat si la interior, desi poate deveni usor galbena cand este foarte coapta.

Forma: Rotunda sau usor ovala.

Coaja: Subtire si neteda.

Lamaia Galbena

Marime: Mai mare, cu un diametru de 6-12 cm.

Culoare: Galbena la exterior, iar interiorul este de un galben deschis.

Forma: Ovala, cu capetele usor ascutite.

Coaja: Mai groasa si texturata.

Gust si utilizari culinare

Lamaia Verde

Gust: Acid, dar mai putin acid decat lamaia galbena, cu o aroma mai intensa si mai picanta.

Utilizari: Este folosita frecvent in bucataria mexicana, thai si caraibeana. Este ingredientul principal in cocktailuri precum margarita si mojito. De asemenea, este folosita pentru a da savoare marinatelor, salatelor, sosurilor si deserturilor.

Lamaia Galbena

Gust: Mai acid si mai astringent, dar totodata mai dulce decat lamaia verde.

Utilizari: Este utilizata pe scara larga in gastronomie pentru sucuri, coaja rasa, in sosuri (de exemplu, sosul hollandaise), in deserturi (cheesecake cu lamaie, tarte), in bauturi (limonada) si ca agent de conservare pentru prevenirea oxidarii in fructe si legume.

Valoare Nutritionala si Beneficii pentru Sanatate

Lamaia Verde

Vitamina C: Bogata in vitamina C, ajutand la intarirea sistemului imunitar.

Antioxidanti: Contine flavonoide care au proprietati antioxidante.

Digestie: Ajuta la digestie si poate stimula secretia de enzime digestive.

Lamaia Galbena

Vitamina C: O sursa excelenta de vitamina C, esentiala pentru sanatatea pielii si a sistemului imunitar.

Antioxidanti: Contine compusi precum limonen si flavonoide cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

Alcalinizare: Desi acida la gust, lamaia galbena are un efect alcalinizant asupra organismului.

Depozitare

Lamaia Verde

Poate fi pastrata la temperatura camerei pentru cateva zile, dar se recomanda refrigerarea pentru a-i prelungi durata de viata.

Lamaia Galbena

Se pastreaza cel mai bine in frigider, unde poate rezista cateva saptamani.

Lamaia verde si lamaia galbena, desi ambele citrice, au diferente notabile in ceea ce priveste gustul, utilizarile culinare si caracteristicile fizice. Alegerea intre cele doua depinde de reteta specifica si de preferintele personale de gust. Ambele fructe ofera beneficii nutritionale importante si sunt ingrediente esentiale in diverse bucatarii din intreaga lume.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking