DIN FRUCTELE TOAMNEI - PRUNELE

Postat de claudiaO in Cu de toate
9 Oct 2014
DIN FRUCTELE TOAMNEI - PRUNELE

Originare din Siria, fructele prunului se regasesc in mai multe soiuri si culori, toate purtand aceleasi proprietati curative. Raspandite in Europa inca de pe vremea romanilor, prunele atrag intotdeauna atentia prin culoarea lor unica, violeta, reusind de fiecare data sa se prezinte ca un aliment energizant si tonic pentru intregul organism.
Prunele nu sunt recomandate diabeticilor datorita continutului ridicat de zaharuri.

Proprietatile nutritionale ale prunelor

Continutul lor bogat in substante necesare bunei functionari a organismului face ca prunele sa fie recomandate de nutritionisti si chiar de medici. Aportul de vitamine (A, B1, B2, C) ce intra in componenta lor, precum si numeroase alte elemente esentiale, cum sunt calciul, fierul, potasiul si acizii organici, fac din aceste fructe o importanta sursa de energie si vitalitate.

Prunele, consumate in mod regulat, ajuta la fortifierea sistemului nervos, inlatura oboseala si stimuleaza digestia. Prin continutul de substante benefice, aceste fructe pot fi folosite ca decongestiv, detoxifiant si remdiu impotriva intoxicatiilor alimentare severe. Potasiul din compozitia prunelor favorizeaza buna functionare a sistemului nervos, inlaturand starile de agitatie si nervozitate. Se recomanda ca prunele sa fie consumate ca atare in fiecare dimineata, inainte de masa.

Beneficiile terapeutice ale prunelor

Folosite inca din cele mai vechi timpuri ca remediu natural, prunele nu inceteaza a-si demonstra si acum virtutiile.

  • Regleaza tranzitul intestinal;
  • Imbunatatesc functionarea ficatului si a pancreasului;
  • Amelioreaza durerile reumatice;
  • Elimina toxinele din organism;
  • Ajuta la tratarea anemiei, datorita aportului crescut de vitamine;
  • Cresc imunitatea organismului;
  • Combat afectiunile renale si biliare;
  • Amelioreaza starile febrile;
  • Normalizeaza pofta de mancare;
  • Previn formarea hemoroizilor;
  • Diminueaza inflamatiile;
  • Au proprietati energizante datorita continutului de zaharuri, reusind sa stimuleze sistemul muscular si pe cel nervos.

In cosmetica, prunele sunt folosite sub forma de masti cu proprietati astringente, pentru detoxifiere in cazul tenului gras, cu porii deschisi.

Indicatii terapeutice privind consumul de prune

Fructele propriu-zise: se consuma de obicei dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa. Este indicat ca prunele sa fie consumate moderat, in cure de doua-trei zile consecutiv. Prunele ajuta la eliminarea toxinelor din organism si imbunatatesc tranzitul intestinal.

Beneficiile compotului din prune: desi prin fierbere o mare parte dintre proprietati dispar, compotul este indicat in cazul hemoroizilor sau al afectiunilor digestive.

Prunele uscate: au proprietati depurative superioare fructelor crude datorita concentratiei substantelor ca urmare a deshidratarii. In cazul persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului, sunt indicate diferite cure cu prune uscate. Deshidratate, prunele isi pastreaza mai mult timp proprietatile, reusind sa creasca si nivelul hemoglobinei.

Decoctul din prune: este indicat in cazul persoanelor ce sufera de inflamatii ale splinei. In aceste cazuri, se recomanda consumarea decoctului dimineata si al fructelor seara, inainte de masa.

Sucul din prune: se foloseste adesea in prevenirea hipertensiunii arteriale prin consumarea cate unui pahar, inainte de masa, timp de o saptamana. Infuzia de frunze de prun: se consuma dupa mese, ajutand la revitalizarea si energizarea organismului.

Vinul tonic din prune uscate: se recomanda in cazul persoanelor ce sufera de anemie, reumatism sau afectiuni biliare. Pentru ca efectul laxativ sa fie cel asteptat, este indicata adaugarea de zeama de lamaie in obtinerea decoctului din prune uscate.

 

SURSA: http://www.farmaciata.ro/nutritie/

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking