Doua mancaruri din sudul Romaniei

Postat de Cristi_Roman in Bucataras hai hui
7 Oct 2010
Doua mancaruri din sudul Romaniei

Doua saptamani la jumatatea / finalul lunii septembrie am fost in Romania, in vacanta. Am mai multe materiale culinare legate de aceasta perioada, insa acum m-am gandit sa va povstesc despre ziua petrecuta la tara la bunica si matusa mea, intr-o comuna din sudul tarii, langa Oltenita, in judetul Calarasi.

Si aici am mancat doua preparate care imi sunt foarte, foarte dragi, fiindca au facut parte din plin din copilaria mea, in perioadele cat am stateam vara, in vacanta, acolo. E vorba de mancarea de fasole galbena si de mancarea de pui/gaina de curte. Am sa va povestesc pe scurt despre cele doua preparate – nu e mare filosofie, chiar nu e. Gustul ambelor este insa exceptional.

Mancarea de fasole galbena (boabele provin de la pastaile de fasole galbena) – se lasa fasolea peste noapte la inmuiat, apoi, a doua zi, se fierbe, adaugandu-se si ardei rosii taiati marunt, telina, verdeturi uscate, ceapa, putin ulei. Se amesteca bine, pana devine cremoasa. Se serveste calda. Merge de minune cu paine proaspata, sau scovergi de casa, etc.

Mancarea de pui de curte - se ia un pui sau o gaina de curte, se taie in cat mai multe bucati (pulpe, aripi, scheletul pieptului, gat, pipote, etc), apoi se pune la fiert in multa apa. Fiind de tara, puiul lasa automat destul de multa grasime, iar zeama devine aurie. Spre final se adauga mult usturoi, sare. Se serveste calda, cu un pahar de vin alb de tara.

Si tot la tara am vazut cum pregateste bunica mea pestele (carasul in acest caz) pentru iarna: ii scoate solzii, il taie pe jumatate, ii scoate coloana, oasele principale, il spala bine, apoi il sareaza generos, pe toat partile. Dupa care il intinde la uscat intr-o camara.

Cam atat acum - un episod scurt, insa voi reveni pe bucataras.ro zilele urmatoare pentru cel putin inca un material, realizat la Cheile Dambovicioarei, in gospodariile taranesti de acolo, langa cuptoare si plite adevarate.

 

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking