Fasolea boabe, un bun energizant - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
2 Dec 2015
Fasolea boabe, un bun energizant - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile consumului de fasole si despre efectele asupra sanatatii.

In perioada de post leguminoasele capata un rol central in dieta, ele fiind considerate, datorita continutului in proteine, inlocuitori ai carnii.

Intre acestea, fasolea boabe, variat colorata, este baza alimentatiei traditionale romanesti, unde este mai raspandita sub forma boabelor albe (mai usor de digerat).  

La japonezi, varianta cea mai apreciata este " adzuki bean" cu cel mai mare aport de antioxidanti. In statele de sud ale SUA este preferata, se pare, varianta "Black Eyed Peas", al carei consum in prima zi a anului aduce prosperitatea.

Fasolea este un bun energizant, fiind bogata in carbohidrati complecsi si un aliment satios, datorita bogatiei in fibre solubile, care incetinesc golirea stomacului. De aceea este o sursa optima de glucide in dieta persoanelor cu surplus ponderal sau a diabeticilor.

Dintre carbohidrati, contine anumite oligozaharide pe care nu le putem digera, astfel ca ajung in colon, unde sunt supuse procesului de fermentatie. Aceste oligozaharide sunt solubile in apa, de aceea gospodinele inmoaie boabele in prealabil sau arunca apa in care fierbe fasolea.  

Tot pentru a reduce eventualele efecte neplacute, asociaza condimente cu rol anti-flatulenta: anason, chimen, coriandru. 

Dintre micronutrienti este bogata in vitamine, mai ales cele din grupul B (efect tonic pe sistemul nervos), minerale (magneziu, potasiu, fier), fitonutrienti cu rol protector cardiac.

Fiind un aliment consistent, este preferat de a fi asociata cu cereale (paine sau paste) si legume (salata sau muraturi), iar ca sursa de grasimi un pic de ulei de masline.

Si ciolanul unde mai incape, am intreba? Poate langa varza mai degraba...

Sursa foto: popsugar.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking