Fenicul

Postat de Bucataras in Condimente
11 Iul 2009
Fenicul

Feniculul este o planta perena, cultivata anual; atinge inaltimea de 1,5 - 2,5 m. Seamana cu mararul, dar trebuie tinut la distanta de acesta deoarece pot poleniza incrucisat iar semintele rezultate vor fi fara aroma. Florile sunt culese inainte ca semintele sa fie coapte si sunt treierate cand sunt complet uscate.

Semintele de fenicul au o lungime de 4-8 mm, sunt subtiri si curbate, culoarea lor variind de la cafeniu la verde-deschis, cele de culoare verde avand calitate superioara. Mirosul lor este dulce si aromat, similar cu anasonul. Gustul este dulceag si un pic mentolat, similar cu al anasonului, dar mai bland. Polenul de fenicul are o aroma subtila, mai putin dulce.

Utilizare

Fructele de fenicul (numite adesea seminte) sunt un vechi condiment al zonei mediteraneene, cunoscuta de greci inca de acum 3000 de ani. In cursul timpului, feniculul s-a raspandit catre est si nord. Este un component al amestecului de condimente ”chinese five spice powder” (wu xiang fen); feniculul este populat in bucataria chineza, dar nu este folosit singur, ci, mai ales, in amestecuri. Feniculul este important si in cateva bucatarii regionale din India, mai ales in Bengal, unde intra in componenta unui alt amestec de condimente traditional, ”panch phoron”. Utilizarea sa nu este restrictionata la Bengal: in Kashmir si Sri Lanka semintele de fenicul sunt adesea prajite, procedura care nu numai ca sporeste aroma, dar schimba si caracterul feniculului, facandu-l mai putin dulce si mai iute. Feniculul este utilizat si in retetele din Iran, Arabia si zona Levantului, Europa centrala unde este un ingredient la prepararea muraturilor, a painii aromate, a otetului aromat si a produselor de patiserie. Doar in aceasta ultima categorie de preparate anasonul poate substitui feniculul, altminteri cele doua condimente nefiind intersanjabile. Cum feniculul este originar din zona mediteraneeana, este tipic pentru bucatariile din aceasta parte a lumii unde este folosit la mancarurile cu carne, peste si fructe de mare. Si aici este ingredient al unui amestec de condimente traditional ”herbes de Provence”. Polenul de fenicul are o aroma mai iute si este folosit mai ales in bucataria italiana. Fiind mai putin robust decat semintele, polenul trebuie adaugat in mancaruri la sfirsit, chiar inainte de a fi servite.

Sursa : www.condimenteweb.ro

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking