Fructe de vara cu efecte terapeutice

Postat de Bucataras in Cu de toate
24 Iun 2019
Fructe de vara cu efecte terapeutice

Bunatatile din natura sunt adevarate izvoare de sanatate. Insa fructele verii – scaldate in soare, culori si arome – sunt parca mai savuroase decat oricare altele. Si pe buna dreptate, fiindca abunda in vitamine, minerale, antioxidanti, fibre si enzime. Substantele care dau culoare si parfum fructelor de vara actioneaza asupra unor functii-cheie ale organismului.

Energie, detoxifiere, vitaminizare

Principalele atuuri ale fructelor de sezon – antioxidantii si fibrele – vin la pachet cu putine calorii si cu multa apa. Majoritatea fructelor contin peste 80-90% apa, fiind adevarate cocteiluri cu efect energizant si detoxifiant.

Este adevarat ca majoritatea fructelor de vara sunt dulci si contin zaharuri, dar acestea sunt naturale si oricum, datorita cantitatii mari de apa, nu pot fi consumate peste masura astfel incat sa devina neprietenoase cu silueta. Dimpotriva, fructele de padure, caisele, piersicile, pepenele sunt excelente in cura de slabire.

Dieta Rina, spre exemplu, considerata una dintre cele mai sanatoase diete, promoveaza consumul de fructe. Un principiu de baza al acestei diete este ca la micul dejun sa se consume fructe. De asemenea, in ziua de vitamine sunt recomandate numai fructe si legume in starea lor naturala sau cat mai putin preparate termic.

Trebuie sa stii ca, indiferent daca esti la dieta sau nu, este bine sa consumi zilnic doua-trei feluri de fructe proaspete. Iata ce nu trebuie sa-ti lipseasca in aceasta vara.

Fructe de padure

Sunt o gustare ideala cu care sa-ti incepi ziua. Antioxidantii vin sub forma de vitamina A, vitamina C, dar si flavonoizi si antocianine (pigmentii din fructe). Aceste substante mentin sanatatea vaselor de sange, intarzie procesul de imbatranire si protejeaza organismul de boli cronice.

Afinele sunt cele mai bogate in antocianine, urmate de mure si coacaze. In plus, murele sunt printre fructele cu cea mai mare concentratie de fibre solubile sub forma de pectina. Fibrele contribuie la combaterea inflamatiei si sunt implicate in reducerea glicemiei si colesterolului, ceea ce ajuta la controlul bolilor cardiovasculare. Un mare beneficiu al fibrelor alimentare il constituie imbunatatirea digestiei, inclusiv protectia fata de boli grave la nivelul tractului intestinal, cum ar fi boli inflamatorii intestinale sau cancer de colon.

Zmeura este recunoscuta pentru ca are in compozitie acid elagic, un compus flavonoid care ajuta la diminuarea riscului de cancer.

Caise si piersici

Parfumatele caise si piersici se coc exact la momentul in care pielea are nevoie de protectie fata de razele ultraviolete. Or, betacarotenul din aceste fructe este excelent pentru a ne apara pielea si ochii de soare. Poate mai putin cunoscut este faptul ca piersicile si caisele sunt bogate in cupru, cobalt si fier, care le fac remedii eficiente in caz de anemie. Ele stimuleaza si contractiile vezicii biliare, fiind benefice pentru cei care sufera de dischinezie biliara.

In caz de oboseala si surmenaj intelectual, poti incerca o cura de piersici si nectarine. S-a dovedit ca au efect revigorant si psihostimulant.

Dude si corcoduse

Considerate pe nedrept „cenusarese” in categoria fructelor, dudele si corcodusele – pe care le putem gasi la tot pasul in tara noastra – nu sunt deloc mai prejos la cantitatea de vitamine, minerale si antioxidanti.

Corcodusele abunda in vitamina C si fibre, fiind extrem de utile in caz de constipatie, in afectiuni gastrice sau boli respiratorii.

Dudele au in compozitie substante antiinflamatoare deosebit de eficiente, datorita carora sunt indicate in caz de artrita. Medicina naturista le recomanda pentru efectele lor detoxifiante asupra sangelui, ficatului, rinichilor si colonului. Sunt adevarate laxative naturale daca se consuma pe stomacul gol, cu un pahar de apa. Dudele negre scad nivelul glicemiei si colesterolului si au efect antianemiant.

Pepene rosu si galben

O felie de pepene este mai mult decat binevenita in zilele toride de vara. Atat pepenele rosu, cat si cel galben sunt tonice naturale, racoritoare si superhidratante. Pepenele rosu ajunge la un continut de pana la 92% apa, fiind excelent diuretic in boli renale. Mai mult decat atat, combinatia unica de potasiu, licopen, vitamina C si vitamine din complexul B recomanda pepenele ca remediu antistres. Asa ca, nu intamplator te simti mai bine dupa ce savurezi o felie mare de pepene.

Pepenele galben poate fi folosit vara si in uz extern, direct pe piele, pentru ca are efect hidratant si antiinflamator. Daca te-ai ales cu arsuri solare, aplica pe locurile respective feliute de pepene de la frigider. Confortul e garantat.

Ambele sortimente de pepene sunt satioase si prietenoase in cura de slabire.

Pofta buna la vitamine si o vara de neuitat!

 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking