Hai hui pe meleaguri argesene

Postat de merisor67 in Bucataras hai hui
29 Aug 2012
Hai hui pe meleaguri argesene

Plaiurile argeşene ofera o frumuseţe de relief atat muntos cat si de campie aratandu-ne splendoarea crestelor munţilor Făgăraş în nordul judetului si măreţia câmpiei Piteştilor şi Găvanu-Burdea în sud.

Zona montană reprezintă un sfert din suprafaţa judeţului,  si oferă obiective turistice deosebite : chei, cascade, peşteri, lacuri, se practica alpinismul pe numeroase trasee marcate, si mai nou au aparut si partii de  schi .

 Exista doua zone montane : zona Câmpulung şi zona Curtea de Argeş .

Pe DN 7C, la doar 37 Km de orasul Pitesti, se află municipiul Curtea de Argeş, situat pe ambele maluri ale raului Argeş, veche capitală a Ţării Româneşti. Aici se gaseste mănăstirea  cu acelaşi nume construita  în 1517 de către Neagoe Basarab .

 Peste strada de mănăstire se afla Fântâna Meşterului Manole ridicată în 1804 pentru a-l omagia pe legendarul constructor. Mai gasim si ansamblul Curţii Domneşti. Curtea Domneasca in care se afla Biserica Domnească şi necropola primilor Basarabi – întemeietori ai Ţării Româneşti.   De la Curtea de Argeş, tot pe DN 7C ajungem la hidrocentrala şi barajul de la Vidraru care are o inaltime de de 166 metri şi lungime de 300 metri.

Apa se intinde pe o  suprafaţă de peste 800 hectare, cu o lungime de 14 kilometri şi cu un volum de aproape 500 milioane metri cubi . Se pot face  plimbări pe lac cu bărci cu motor.Deasupra se poate admira statuia ,,electricităţii”

Aproape de barajul Vidraru se mai poate vizita CetateaPoenari, cunoscută şi sub numele de Cetatea lui Vlad Ţepeş si se urca la ea pe1480 de trepte. De acolo de sus se pot admira crestele muntilor Făgăraş, precum intreaga priveliste incadrand orasul  Curtea de Argeş.  

De la barajul Vidraru, mergand pe marginea lacului de acumulare prin muntii Fagaras se ajunge pe Transfagarasan, trecand pe langa cateva pensiuni turistice: Valea cu Pesti, Piscul Negru, Cabana Capra, iar de partea cealalta a barajului aflandu-se Cabana Cumpana si alte pensiuni si cabane forestiere. Cele mai pitoresti puncte din zonă fiind: lacul Bâlea, cascada Bâlea, stâna Capra .

Intr-o directie aproape paralela cu aceste destinatii,  situat la 51 km de Piteşti, pe DN 73, se afla  municipiul Câmpulung în depresiunea subcarpatică cu acelaşi nume.

Este tot o veche capitală a Ţării Româneşti, municipiul Câmpulung este una din pitoreştile localităţi existente pe drumul de traversare din Muntenia în Transilvania prin Culoarul Rucăr – Bran, aşezată între livezi şi păduri. La nord de Câmpulung, pe valea râului Târgului, se afla  Cabana Voina situată cam la 23 Km de Campulung într-un decor pitoresc, înconjurată de poieni şi păduri pe valea Râului Târgului.

Cabana este situată la o altitudine de 950 metri si poate fi un punct de plecare pentru drumetii spre masivul Iezer – Păpuşa. Tot langa Câmpulung inspre Bran exista satul Nămăieşti cu un schit rupestru din secolul XVI, interesant obiectiv turistic, cu picturi bine conservate, şi muzeul memorial ,,George Topârceanu” amenajat în casa unde a locuit autorul „Baladei chiriaşului grăbit”. Tot mergand spre culoarul Rucar –Bran se poate vizita Mausoleul Mateiaş, ridicat în memoria eroilor căzuţi în primul război mondial.

Din Rucăr se pleacă în excursii spre masivele Piatra Craiului şi Iezer – Păpuşa, ori pe valea Topologului, spre masivul Făgăraş . Pe DN 73, la kilometrul 79, acolo unde se întâlneşte Dâmboviţa cu Dâmbovicioara, se află satul Podul Dâmboviţei . Casele de aici, cu prispele lor frumos ornamentate constituie un adevărat muzeu de arhitectură specifică zonei muscelene . Părăsind şoseaua şi mergând pe Valea Dâmbovicioarei, cale de 4 km, vom întâlni Cheile Dâmbovicioarei şi peştera cu acelaşi nume, iar în apropiere compexul turistic Brusturet . Zona este bogată în fenomene carstice (peşteri, chei, izbucuri) şi constituie punct de plecare pe diferite trasee turistice spre creasta Pietrei Craiului .      

Iar acum aş dori să vă arăt locurile mele de suflet pe care le vizitez de două ori pe an, vara si iarna. Este vorba de satul montan Sătic situat la aproximativ 100 Km de Piteşti .Este situat de-alungul raului Damboviţa intre culmile munţilor Iezer-Păpuşă si Piatra Craiului. Se pot face drumeţii către barajul Pecineagu , Valea lui Ivan, o poiană sus pe munte de unde se pot admira crestele muntilor si unde se află o cabană mai nou construită inconjurată de brazi(am ataşat poze).

De la  cabana unde mă cazez eu an de an se pot admira crestele munţilor, barajul Clăbucet şi grohotişul Pietrei Craiului care constituie atracţia turiştilor.

şi nu numai atât se poate vizita in judetul Argeş, dar mai multe probabil intr-un viitor articol.

Pentru a descrie peisajele argeşene fără a greşi cumva m-am inspirat din manuale de geoagrafie şi pliante turistice pe care le colecţionez din locurile vizitate.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking