Husi - orasul boierului Hus

Postat de brunetica in Bucataras hai hui
21 Dec 2011
Husi - orasul boierului Hus

Pentru ca se apropie sarbatorile Sf. Craciun m-au napadit amintirile si dorul de casa. Si as vrea sa va prezint cate ceva despre orasul Husi , despre isotria, cultura si asezare Husului.
Husul este asezat in parte de est a Romanie , este situat in depresiunea estica , in zona de contact a Podisului Central Moldovenesc cu Dealurile Falciului , la o altitudine de 120 m. Imprejmuit de dealuri armonice plantate cu vii.  Pozitia orasului , este ca intr-un potir de unde si denumirea de orasul dintre vii.
Husul este actualmente unul dintre municiipiile judetului Vasului , cu o populatie de 30.000 locuitori . Orasul are din punct de vedere economic un efectiv potential agricol. Husul se mai dezvolta si pe industria textilelor si incaltaminte. 
Numele de Husi vine de la boierul Hus ce rezulta  din documentul dat de Stefan Cel Mare la 13 martie 1489 .
Istoria Husilo intra intr-o noua etapa in timpul lui Stefan Cel Mare , cand va deveni resedinta domneasca. In 1495 marele voievod Stefan cel Mare ctitoreste biserica Sf. Petru si Pavel . Pe timpul domniei lui Ieremia Movila sa infiintat Episcopia Husilor cu numele SF. Petru si Pavel.
De la  Stefan Cel Mare si Sfant pana la  Alexandru Ioan Cuza ( domnitor originar din Husi)  mai toti mai marii voievozi si-au avut resedinta domnesca  in Husi.
Marele om de stat si carturar Dimitrie Cantemir s-a nascut in satul Silisteni in apropiere de Husi , astazi comuna ce ii poarta numele, mentiona in Descriptio Moldave ca vinul de Husi este  al doilea pe Romania dupa Cotnari.
Husului de a lungul anilor s-a mai numit si Orasul Gradina , Orasul dintre vii, Orasul bisericilor , Targul  crasmelor , Targul trasnitilor .

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking