În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Postat de Bucataras in Bucataras in oras
13 Mai 2024
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme exportate pe piețele internaționale. Brânza Gorgonzola, recunoscută pentru calitatea și autenticitatea sa, a fost un punct stabil în exporturile de brânzeturi italiene, în ciuda unui an considerat dificil pentru industrie.

 2.081.834 de forme exportate în 2023
Anul trecut, exporturile de Gorgonzola DOP au totalizat 24.982 de tone, ceea ce echivaleaza cu 2.081.834 de forme, o creștere semnificativă de 15,5% față de anul anterior, potrivit datelor furnizate de CLAL (Societate de consultanta care furnizeaza studii pentru industria prelucrarii laptelui). Aceste date reflectă nu doar o cerere în creștere pentru brânzeturi de calitate, dar și o apreciere crescută pentru profilul unic al Gorgonzolei DOP.


Distribuție Globală
Gorgonzola DOP se bucură de o prezență largă pe scena internațională, fiind exportată în 91 de țări. Aproximativ 40% din producția totală din 2023, care a numărat 5.179.000 de forme, a fost destinată piețelor externe. Uniunea Europeană rămâne principalul destinatar al exporturilor, cu 1.785.167 de forme, evidențiind popularitatea brânzei în blocul comunitar.


Franța este în top la consumul de Gorgonzola
Franța și Germania continuă să fie cei mai mari importatori de Gorgonzola DOP, cu 485.803, respectiv 442.800 de forme. Totuși, Spania a înregistrat o creștere impresionantă de 8%, ajungând la 155.164 de forme. În alte regiuni, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Norvegia, Ucraina și Polonia au arătat creșteri semnificative, cu Macedonia în top (+89%).


Japonia lider al 3-lea an consecutiv
Exporturile către țările din afara Uniunii Europene au crescut cu 2,9%, totalizând 296.583 de forme. Elveția, Regatul Unit și Japonia au fost printre principalii beneficiari, cu Japonia lider al importurilor de Gorgonzola DOP din afara UE pentru al treilea an consecutiv. Statele Unite și piețele emergente precum Indonezia, Costa Rica și Hong Kong au înregistrat, de asemenea, creșteri remarcabile.


Concluzie
Rezultatele din 2023 subliniază vitalitatea pieței pentru Gorgonzola DOP și importanța acesteia în cadrul industriei brânzeturilor italiene. Cu o prezență consolidată atât în Europa, cât și pe piețele globale, Gorgonzola DOP rămâne un pilon al exporturilor italiene, promovând tradiția și excelența culinară italiană în întreaga lume.

Sursa: https://www.gorgonzola.com/

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking