Întâmpinarea Domnului şi Martinii de Iarnă (2 februarie)

Postat de Zamfira in Cu de toate
31 Ian 2013
Întâmpinarea Domnului şi Martinii de Iarnă (2 februarie)

Întâmpinarea Domnului cade întodeauna pe 2 februarie. După credinţa populară, în această zi se întâmpină iarna cu vara. Deci, dacă este cald şi umed, atunci este semn că va urma o vară călduroasă şi îmbelşugată. Dacă este frig sau viscol, vara va fi friguroasă şi neroditoare. Dacă picură în această zi din straşină, nu le merge bine albinelor peste an, iar mierea lor se acreşte.

Această mare sărbătoare creştină aminteşte Aducerea la Templu a Mântuitorului de către Fecioara Maria. Isus a fost adus la Templu la patruzeci de zile de la Naştere, spre a fi închinat lui Dumnezeu şi arătat lumii. Isus, Dumnezeu îmbrăcat în haină umana, este deci adus în faţa Tatălui; prin aceasta, întreaga omenirie, simbolic cuprinsă în persoana Mântuitorului, este încredinţată Creatorului, este adusă în faţa Sa pentru ca El să o primească.

În afară de Întâmpinarea, românii mai ţin o sărbătoare, una venită din vechimea indescifrabilă: Martinii de iarnă. Sub acest nume se ascund trei zile de sărbătoare care cad la 40 de zile dupa Crăciun, în aşa fel încât Martinul de mijloc să coincidă cu Întâmpinarea şi cu o altă sărbătoare păgână, Ziua Ursului. Martinii se serbează împotriva lupilor, ca aceştia sa nu atace turmele şi oamenii. În această zi nu se iese la vânătoare, nu se pun capcane sau otravă de lupi, pentru a îmbuna aceste fiare. Probabil că şi împotriva răutăţilor ursului moş Martin, iar ursarii de pretutindeni, care la sfârşitul iernii începeau să scoată ursul prin târguri şi să-l pună să joace, tot Martin îi ziceau.

Ziua Ursului, o străveche sărbătoare a românilor, cade întodeauna în ziua Întâmpinării Domnului. Se spune că, în această zi, ursul iese din peştera în care şi-a făcut bârlog de iarna şi joacă în aer liber, de jur împrejurul locului în care a iernat. Dacă îşi vede umbra, intră înapoi în grotă şi doarme încă şase săptămâni; în acest caz, chiar atât mai durează iarna. Iar dacă nu-şi vede umbra, atunci rămâne afară şi iarna se sfârşeşte.

 

Poveţele maicii Sofronia

Citeste si:

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei
Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking