Istoria fascinantă a patiseriei franceze (1) - Eclerul

Postat de RODIMUR in Alimente
7 Iun 2017
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (1) - Eclerul

 

 

Eclerul este o prăjitură de origine franceză, făcută dintr-un aluat de formă alungită, umplută cu o cremă de patiserie, din vanilie, ciocolată, sau cafea (la origini)  și glazurată cu ciocolată sau fondant. Originea franceză a prăjiturii și-a pus amprenta asupra denumirii sale internationale cuvântul ecler (fr. éclair – "fulger") existând în toate limbile.

Dar ea nu s-a numit astfel de la bun început. Înainte de 1850, eclerul se numea "pâinea ducesei" ("pain de la duchesse") și atunci avea forma unui deget, rulat în migdale. Cel care a modernizat și perfecționat eclerul a fost renumitul patisier al secolului al XIX-lea, Antonin Carême, cel care a inventat și profiterolul.

Acest mare specialist al patiseriei franceze a renunțat la migdale, a umplut prăjitura de formă alungită cu o cremă de patiserie, sau cu gem și a acoperit-o cu fondant. Se zice că aceste transformări aduse  eclerului au încântat pe toată lumea și prăjitura s-a răspândit rapid în toată Franța, cu viteza fulgerului (éclair!). E o primă explicație a numelui pe care-l poartă această prăjitură de origine franceză și de formă alungită…

Așa se face că Antonin Carême este considerat, în fapt, inventatorul eclerului, dar abia peste 20 de ani de la moartea sa acest desert și-a pierdut denumirea veche de "pâine a ducesei" și a fost rebotezat ecler (éclair).

Așadar, denumirea de ecler (éclair) apare pentru prima dată în 1850, la Lyon, al doilea oraș ca mărime, după capitală, din Franța și important centru al patiseriei franceze. După acest moment, eclerul a dobândit o faimă internațională și datorită regelui Eduard al VII-lea al Angliei, care era mare amator al celebrei, prăjituri franceze.

Denumirea de ecler a fost dată chiar de patisieri, care spuneau, în glumă, că eclerul este o prăjitură atât de bună, încât se mănâncă dintr-o înghițitură, cu viteza fulgerului (în franceză éclair înseamnă "fulger"), pe când alții afirmă că denumirea de ecler ar veni de la strălucirea glazurii…

Pentru redactarea acestui articol am consultat următoarea sursă de pe internet www.bonjourdumonde.com

Am preluat portretul lui Antonin Carême și imagini ilustrative pentru ecler de pe  www.google.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking