La piata in Budapesta

Postat de mihaelar63 in Bucataras hai hui
18 Aug 2010
La piata in Budapesta

 Piata Mare  [Nagycsarok] este cea mai vasta piata acoperita din Budapesta construita in 1897 in stil neo-gotic aflata in imediata apropiere a podului Libertatii [Szabadsag hid].Piata a fost conceputa ca magaziile sa poata fi aprovizionate direct printr-un tunel ce face legatura cu Dunarea si pe calea ferata cu trenul.

 Iti atrag imediat atentia cununile rustice de kapia uscati din care se prepara celebra boia rosie [paprika].Dealtfel boiaua e suvenirul potrivit pentru bucatarese impatimite , o gasesti ambalata in recipiente de portelan pictate cu motive populare.Poti opta si pentru salamuri uscate , picante din gama Herz, Pik ;pateu din ficat de gasca sau ,, vajkrem[ pasta de branza cu unt condimentata].Domnii nu vor face nazuri la:vin de Tokaji[din struguri stafiditi , denumit de Ludovic  XV , vinul regilor] ;lichior-aperitiv Unicum [din ierburi]ori palinca de cirese sau caise.

 Mi-au placut tarabele cu seminte si boabe de la mac pana la nuci de pecan . alaturi gaseai fructe deshidratate sau confiate de la banale prune pana la aromate fragute . De legume si fructe proaspete ,, artistic '' aranjate nu mai zic nimic .

  Vei vedea si vitrine cu ciuperci ,,bune ''si ciuperci ,,rele '' sa poti a le deosebi !!!

  Subsolul e ocupat de hala cu peste  si carne proaspata de diverse oratanii , gasesti de vrei si bibilica aici.La subsol este un super-market unde bauturile sunt la juma' de pret de cele de sus.Etajul e ocupat de tarabe cu artizanat , suveniruri haioase [gasesti sort potrivit gustului oricarui bucataras!!!]. Tot aici poti degusta la preturi decente preparate traditionale unguresti .

 Concluzia  : este piata ce ti-ai dori sa o ai la dispozitie ... dar  sa fie in orasul tau !!!

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking