Legatura dintre consumul de carnea rosie si cancer - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
29 Oct 2015
Legatura dintre consumul de carnea rosie si cancer - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre carnea rosie si despre efectele consumului de carne rosie asupra sanatatii.

Centrul International de Cercetare asupra Cancerului, parte componenta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (prin vocea a 22 experti din 10 tari) a dat publicitatii rezultatele unei metaanalize pe 800 studii realizate in ultimii 20 ani care asociaza consumul de carne rosie cu riscul de cancer colorectal si, probabil, si cu alte tipuri de cancere.

Era cunoscut efectul nefavorabil al produselor procesate adupra sanatatii, dar raportul este surprinzator in ceea ce priveste carnea rosie. Termenul se refera la muschi provenit de la vitel, vita, porc, miel, oaie, capra sau cal.

Desi se recunoaste valoarea nutritionala adusa de proteine complete, vitamine din grupul B, fier ( fier liber si fier hem), zinc, se pare, conform acestui grup de experti, ca aportul zilnic al unei portii de 100g carne rosie poate sa creasca cu pana la 17% riscul de cancercolorectal ( grup risc 2A, efect posibil cancerigen).

Se ia in discutie si legatura cu alte tipuri de cancer, pancreatic sau de prostata, dar aici ar fi de discutat despre provenienta carnii, lucru de care nu se vorbeste, si despre modul de preparare: sunt citate prepararea la temperaturi inalte, prin prajire, gratar tip grill sau barbeque, metode de preparare in care se dezvolta compusi toxici de tipul aminelor aromatice heterociclice.

Cel mai mare risc este legat de consumul produselor procesate de carne, unde consumul zilnic al unei portii de 50 g mezeluri poate creste riscul de cancer colorectal cu 18% (clasa de risc 1, efect carcinogenetic pe om). Sunt mentionate metode de conservare prin sarare, uscare, fermentare sau afumare, in urma carora apar compusi toxici de tip nitrozamine sau hidrocarburi aromatice, ca exemple sunt: crenvurstii, carnatii, sunca, preparatele crud-uscate, conservele de carne, sosuri de carne.

Nu trebuie sa fie un moment de panica, asa cum nu este nici un indemn spre vegetarianism, dar poate fi considerata o alerta asupra cantitatii si a calitatii carnii pe care o consumam.

De asemenea, poate fi in mod indirect o alarma privind anumite tipuri de diete "miraculoase", care aduc rezultate rapide dar sunt periculoase pe termen lung. 

Este important sa ne ghidam dieta dupa principiul echilibrului; farfuria ideala cuprinde portii mici de carne curata, preparata dietetic, langa portii insemnate de legume, cat mai frumos colorate!

Comunicatul oficial de presa.

Articol original: Lancet Oncology.

Surse foto: foodscienceacademy.org, livescience.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking