Leurda, planta minune a primaverii - de ce nu ai voie s-o ocolesti

Postat de Bucataras in Cu de toate
7 Apr 2016
Leurda, planta minune a primaverii - de ce nu ai voie s-o ocolesti

Leurda este unul dintre cei mai apreciati vestitori (culinari) ai primaverii. Cand pietele incep sa miroasa a leurda, abia atunci poti fi sigura ca primavara si-a intrat in drepturi. 

Leurda este o planta care creste spontan la marginea padurilor de foioase si alpine sau pe campiile umede, cu sol humus.

La noi, in Romania, leurda mai este numita si ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda. De asemenea, in cultura populara, leurda este asociata cu iesirea animalelor din hibernare. Si, pentru ca ursul o consuma in cantitati mari dupa ce se trezeste din "somnul iernii" i s-a mai spus si "usturoiul ursului".  

Dar nu este apreciata doar la noi, cercetatorii din Germania au numit leurda planta mileniului III, datorita proprietatilor curative extrem de puternice. Are efecte regulatoare asupra ritmului cardiac si este un tonic bun pentru muschiul inimii, fiind considerat de care comunitatea stiintifica una din cele mai bune plante din lume pentru afectiunile cardiovasculare.

Oricum, acestia au descoperit ceea ce noi stiam deja de mult, ca frunzele de leurda sunt o "farmacie cu rafturile ticsite" de uleiuri volatile, iod, zahar, sulf, fructoza.

Totodata, dintre efectele curative ale leurdei amintim: curata sangele, vindeca eruptiile si urticariile, curata stomacul si intestinele, atenueaza crampele, elimina viermi intestinali (fiind un leac natural impotriva teniei), este indicata fumatorilor inraiti pentru detoxifiere etc.

Toate aceste beneficii se datoreaza carotenoizilor, vitaminelor A si C, levulozei, uleiului eteric si sarurilor minerale de calciu, fier, fosfor, cupru, pe care frunzele de leurda le contin din plin.

Leurda are efecte benefice si in imbunatatirea memoriei, vindecarea insomniilor, depresiei, amneziei, ametelilor, tensiunii, anxietatii, curata rinichii, vezica urinara etc.

Insa, pentru a profita din plin de beneficiile leurdei, se recomanda o cura de 3 saptamani, in care zilnic sa se consume 200 de grame de leuda pe zi.

Iata cum se desfasoara cura cu leurda.

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking