Lumea ceaiului- Precum ceaiul în bucate

Postat de Satisfyyourcravings in Tipsuri
8 Feb 2013
Lumea ceaiului- Precum ceaiul în bucate

Am vorbit în articolele anterioare despre beneficiile ceaiul în general, despre structura sa farmacologică, precum şi despre efectele sale asupra organismului.

În acest articol vom vorbi despre o altă faţă a ceaiului şi anume despre utilizările acestuia ca ingredient în preparatele de zi cu zi.

Ceaiul face parte din obiceiul gastronomic al multora dintre noi, fie că îl consumăm ca infuzie după masă pentru impulsionarea digestiei sau în timpul gustării de după-amiază. Însă, ceaiul a început să fie folosit și ca ingredient în preparate ca orice alt condiment.

Ceaiul verde folosit ca ingredient este ceva mai pretenţios decât multe condimente, datorită catechinelor din frunze, care oferă acestuia gustul amar și caracterul dur, dar un avantaj al acestuia este că vitamina C conţinută de ceai este rezistentă la căldură și, datoriă catechinelor, este păstrată mai mult timp în timpul procesului de preparare termică, în comparație cu vitamina C conținută de legume și fructe.

Cea mai simplă utilizare a ceaiul verde cu frunze întregi în bucătărie este cea sub formă de pudră, lucru ușor de obținut cu ajutorul unui mojar. Lucrurile devin mai simple când vine vorba despre Matcha care este comercializată deja sub formă de pudră.

Frunzele de ceai hidratate, rămase după consumarea infuziei au o culoare verde intensă și un gust delicat. Acestea pot fi folosite în preparatele cu orez sau în salate, ori pot fi folosite în compoziția de bechamel pentru preparatele prăjite în baie de ulei. Adăgarea frunzelor de ceai în apa folosită la prepararea la aburi oferă mâncării un gust aparte, iar dacă  sunt adaugate în apa în care fierb ouăle şi dacă acestea sunt uşor crăpate le va oferi un gust neconvenţional şi un model haios.

Infuzia de ceai poate fi folosită pentru spălarea peștelui proaspăt, pentru a îndepărta mirosul și mucusul ce se regăsește uneori pe suprafața solzilor. De asemenea, fierberea peștilor de dimensiuni mici în infuzie de ceai face ca acestia să aibă o carne mai fragedă.

Pudra de Matcha este folosită în produse de patiserie precum checurile sau brioșele, dar și în supe, sosuri sau siropuri.

Reţetele populare ce conţin matcha sau alt ceai verde variază între tăiţei, quiche, gnocchi, crochete, friptură de pui sau de vită, preparate cu fructe de mare, îngheţată, tiramisu.

Sper ca aceste informaţii să vă inspire în bucătărie, în călătoria fiecărui bucătar, fie el amator sau profesionist, către gustul desăvârşit.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking