Merele

Postat de alexandrinapop in Fructe
1 Iul 2011
Merele

Merele sunt de departe unele dintre cele mai consumate fructe din România. Nu toată lumea ştie însă care sunt proprietăţile curative ale acestora. Cu un conţinut ridicat de nutrienţi, merele reglează metabolismul şi greutatea corporală, albesc dinţii şi satisfac pofta de dulce cu foarte puţine calorii. În plus, consumate zilnic, previn bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului din sânge, alungă astmul bronşic şi protejează împotriva cancerului de colon.

În coajă se găsesc substanţe care amplifică acţiunea vitaminei C.

Pentru început, ar fi bine de ştiut că merele sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută digestia şi favorizează scăderea în greutate. Din acest motiv, sunt foarte indicate în curele de slăbire. Un studiu recent, publicat în British Journal of Nutrition, a arătat că, dacă mâncăm un măr în locul unei prăjituri cu ciocolată, nivelul de zahăr din corp se echilibrează, contribuind la reglarea şi buna funcţionare a metabolismului.

În cadrul aceluiaşi studiu, cercetătorii au demonstrat că merele, bogate în flavonoide (antioxidante hidrosolubile), reprezintă unul dintre cele trei feluri de hrană (alături de vinul roşu şi de pere) care scad riscul mortalităţii în cazul bolilor coronariene şi cardiovasculare. Merele au cea mai mare eficienţă şi când vine vorba de micşorarea nivelului de colesterol. Acestea conţin o fibră numită pectină, considerată ca fiind una dintre cele mai redutabile arme împotriva colesterolului. Mai mult, în cojile de măr există cantităţi mari de cvercitină, o flavonoidă cu acţiune antioxidantă puternică, ce amplifică acţiunea vitaminei C şi astfel protejează de cancer, în general.

Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că merele scad semnificativ, cu 39-43%, creşterea celulelor de cancer hepatic şi de colon, în special soiul roşu delicios şi merele Golden. Acţiunea antioxidantă a 100 g de coajă de măr echivalează cu acţiunea antioxidantă a 1.500 mg de vitamina C. Consumarea doar a pulpei sau a sucului de măr are un efect antioxidant de 10 ori mai redus decât mărul integral, deoarece compuşii responsabili de acest efect se găsesc în coajă.

Specialiştii au mai arătat că un consum de 3-4 mere pe săptămână menţine sănătatea plămânilor şi a pancreasului. Potrivit specialiştilor britanici, cei care consumă mere regulat nu sunt expuşi riscului formării de calculi urinari din toxine: consumul zilnic de 0,5-1 litru de suc de mere modifică pH-ul urinar şi nu permite formarea cristalelor toxice în urină. De asemenea, mâncate frecvent, aceste fructe menţin nivelul glicemiei. Chiar dacă sunt fructe dulci, ele conţin zaharuri simple, în mod special fructoză, care este eliberată lent în sânge după absorbţia intestinală, fără a creşte glicemia.

Mai mult: Merele reglează metabolismul | Libertatea.ro

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking