MERISORUL

Postat de medioto59 in Fructe
27 Aug 2010
MERISORUL

Am cumparat de la Ikea o punga de 1 kg de "Lingonbrod" faina cu merisor( din care poti face  2 buc paine)la care sunt  atasate doua pliculete de drojdie uscata(la o jumatate de kg de faina se foloseste 1 plic de drojdie).Am facut o painica si va rog sa ma credeti este delicioasa.Nu am luat decat 1 kg dar cand ma voi mai  duce voi mai lua cu siguranta pentru ca ne-a placut tare mult.

Si pentru ca nu stiam prea multe despre  merisor am intrat pe net, m-am informat si acuma va ofer si voua cateva indicii despre merisor.

Merisorul, indicatii terapeutice
Merisorul sau altfel spus arbustul pitic Vaccinium vitis-idaea L. (Merisor), asemanator cu Afinul, creste in zone montane, la altitudini de peste 1300 m; are frunze permanent verzi si acopera solul ca un covor. Florile sint campanulate, albe sau rosietice.Fructul de Merisor este o baca sferica, la inceput alba, apoi rosie, lucitoare, comestibila, cu gust amarui, datorita continutului in arbutina. Merisoarele contin zaharuri (4-7%), acizi citric, malic, benzoic (circa 2%), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, etc., tanin, vaccinin (un glucozid), saruri minerale, etc. Ele se consuma proaspete sau prelucrate sub forma de suc, compot, gem si ceaiuri.
In scopuri terapeutice se folosesc frunzele, fructele si mugurii de Merisor.Merisoarele au actiune bactericida (datorita acizilor benzoic si citric), diuretica, antiinflamatorie si antiinfectioasa. Sunt un dezinfectant urinar si lizeaza uratii. Merisorul este principala specie pomicola ale carei extracte (din fructe, frunze, muguri) lizeaza (dizolva, netezesc) uratii.Frunzele de Merisor se recolteaza in septembrie-octombrie, cand continutul lor in substante active este maxim; se usuca la umbra, in strat subtire. Ele contin arbutozida, glicozid al hidrochinonei, hidrochinona libera, metilarbutozida, flavonoizi, taninuri, ericolina, acid chinic, saruri de magneziu, saruri ale acizilor organici, vitamina C si alte vitamine, leucoantociani si flavonali glicozidati (leucocianidina, cianidina, cvercetol, derivati fenilpropanolici, etc.). Continand acid benzoic si acid citric, frunzele - ca si fructele - au actiune bactericida. Datorita acidului chinic, extractele lor lizeaza uratii, asa cum s-a aratat.Pe traiectul cailor urinare, arbutozida si metilarbutozida din infuzia din frunze de Merisor se dedubleaza in hidrochinona si, respectiv, metil-hidrochinona, care alaturi de flavonide, imprima infuziei actiune diuretica si dezinfectanta a cailor urinare. Totodata, frunzele de Merisor au actiune antiinflamatorie, astringenta (datorita taninului), precum si o slaba actiune antidiabetica.Decoctul din frunze de Merisor se administreaza ca diuretic si antiseptic in tratamentul bolilor cailor urinare, indeosebi in stari inflamatorii purulente (catar vezical, cistite, pielite, uretrite). Datorita continutului in tanin, acest decoct se poate folosi si in tratamentul diareii si hemoragiilor. Se recomanda, de asemenea, in guta, reumatism, litiaza urinara urica, etc.

Prepararea decoctului se face prin extractie dubla: peste doua lingurite de frunze de Merisor maruntite se toarna 100 ml apa rece si se lasa timp de o ora pentru macerare la rece; dupa aceea lichidul se strecoara intr-un alt vas, iar peste frunzele ramase se toarna 100 ml apa clocotita si se fierb 15 minute. Vasul se ia apoi de pe foc si dupa 10 min. i se strecoara continutul. Se amesteca ambele lichide. Se completeaza cu apa fiarta si usor racita, pana la 200 ml si se indulceste cu zahar. Din acest decoct se ia cate o lingura la intervale de 3-4 ore. Decoctului preparat ca mai sus, i se poate adauga si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.

Decoctul din frunze de Merisor (30 g), flori de Albastrele (10 g) si Lemn dulce (10 g). Se pune o lingura din acest amestec intr-un vas cu 250 ml apa clocotita, se fierbe 10 minute, apoi se lasa sa se raceasca, se strecoara, se indulceste si se ia ca diuretic cate o lingura de supa inaintea fiecarei mese principale. Pentru a mari actiunea dezinfectanta a acestui ceai si a creste alcalinitatea urinii, se recomanda sa se ia concomitent si bicarbonat de sodiu. Acest decoct este contraindicat in timpul sarcinii.

In tratamentul infectiilor urinare se mai folosesc tinctura din frunze de Merisor si maceratul de glicerina din muguri de Merisor.


sursa: www.ecolife.ro

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking