Metodele sanatoase de gatit

Postat de SanatateAcasa in Bucataras in oras
4 Mai 2012
Metodele sanatoase de gatit

Dincolo de usurinta cu care sunt gatite unele alimente, gratie si tehnologiei care este  in plina dezvoltare, gatitul nu este un domeniu accesibil tuturor. Este o arta, dar mai intai de toate, sursa hranei zi de zi.
 

Fierberea la aburi pastreaza cele mai multe vitamine si minerale

Prajirea, poate cea mai usoara metoda de gatit, care ne scapa de atatea batei de cap, este si cea mai periculoasa. Prin prajire se formeaza compusi toxici rezultati din descompunerea proteinelor si derivatilor.

Creatina, compus din carne, reactioneaza cu substante rezultate in urma reactiei Maillard, producand astfel amine aromatice, cancerigene (hidrosolubile). Asta se intampla la temperaturi intre 80 si 100 de grade Celsius, in jur de 200 de grade Celsius si peste aceasta valoare, apar alte substante periculoase, rezultate din degradarea aminoacizilor, substante aflate in partile carbonizate ale carnii.

In ziua de azi, fierberea la aburi si servirea alimentelor in stare cruda, sunt cele mai sanatoase metode de gatit. La polul opus, stand fierberea si prajirea, dar si coacerea in cuptor, la temperaturi foarte mari.

Scapati de riscul de a va imbolnavi, daca va achizitionati un dispozitiv profesionist de fierbere la aburi. Astfel, se pastreaza o mare parte din nutrienti si nu se produc compusi toxici. Fierberea in apa, are si ea partile ei bune, pe langa atatea dezavantaje. Distruge microbii, inactiveaza unele substante antinutritive, ajuta la asimilarea fibrelor, totusi, prin fierberea in apa se pierde o mare parte de vitamine (C, B1 si B6).

Daca alegeti sa gatiti mancarea in cuptorul cu microunde, fie si pentru a salva cateva minute, mai ales ca timpul este atat de pretios in ziua de azi, ar trebui sa stiti ca nu se baga alimente invelite in ambalaj de plastic. In plus, este ideala pentru alimente fara grasimi, gen peste, legume. Astfel se pastreaza vitaminele, dar nu este cea mai indicata metoda de gatit.

Daca optati pentru fripteuza, ar trebui sa stiti ca astfel nu se produc substante toxice, doar ca nu trebuie folosite uleiuri cu grasimi saturate, gen ulei de palmier, ori margarina, unt. In plus, uleiul se arunca dupa fiercare folosire.

Pentru alimentele care necesita coacere in cuptor, exista riscul de formarea a compusilor nocivi, insa nu atat de mare ca la prajirea acestora. Pentru a diminuna riscul imbolnavirii, nu mancati alimentele arse, acestea prezinta compusi toxici.

Gratarul sau barbecue nu este nici el safe. Fumul degajat prin ardere carbunilor si temperatura ridicata, deterioreaza alimentele. Insa, in afara, s-au introdus deja gratarele verticale, concepute pentru a preveni formarea compusilor toxici. Totusi, servirea a unui gratar o data sau de doua ori pe saptamana, nu ridica probleme.

Cu alte cuvinte, aceste substante toxice, aparute mai ales in urma prajirii, sunt eliminate in cantitati mici, ele apar in ficat, de unde sunt eliberate in intestin. Riscul de imbolnavire, mai ales de cancer, este mic daca se consuma cu bun-simt, daca nu se fac excese.

 

foto:http://www.sxc.hu/

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking