Moşii de primăvară (9 martie)

Postat de Zamfira in Cu de toate
13 Feb 2013
Moşii de primăvară (9 martie)

Pe lângă pomenirile şi pomenile ce se fac pentru cei de curând răposaţi, în această zi se face pomană pentru toţi morţii familiei. De sufletele morţilor, se trimit mâncare, băutura şi obiecte folositoare neamurilor şi copiilor sărmani. Peste tot unde locuiesc românii, această pomenire se numeşte Moşi. Există mai multe feluri de Moşi, care vor fi menţionaţi când le va veni vremea. Moşii de iarnă şi cei de toamnă, ce cad înainte de Sân-Medru, se numesc Moşii cei Mari. La Moşii de iarnă se sacrifică Moşilor, adică se dau de pomană multe feluri de mâncare, răcituri, piftii, colaci, plăcinte cu brânză. Ele se dau în vase, care rămân de asemenea oamenilor care le-au primit, tot de sufletele morţilor. Cel care le duce trebuie să spună:

-         Primeşte acestea (plăcintele, laptele, etc.), de sufletul…(tatei, mamei, sorei…)

Iar cel ce primeşte:

-         Dumnezeu să primească!

Se crede că cei ce dau vor avea ce mânca pe cealaltă lume, fiincă se ştie că: ,,Cine face,/Lui işi face./Cine dă,/Lui işi dă.” Fetele dau de pomană un ulcior cu apă de la cel mai rece izvor, ca să aibă apă sufletele de pe lumea cealaltă

 

 

 

 

 

Povetele maicii Sofronia.

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking