Murele, adevarate minuni ale naturii - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
27 Iul 2015
Murele, adevarate minuni ale naturii - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre mure si despre beneficiile consumului de fructe de padure asupra sanatatii.

 

Fructele de padure reprezinta adevarate minuni intre alimentele pe care le avem la dispozitie in acest sezon.

Intre ele, murele au un loc special, fiind cele mai bogate in antioxidanti (conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition - putere antioxidanta 3990mmol/100g)

Pigmentii care le dau culoarea inchisa, de tipul anthocianine, prezenti in cantitati importante (80-300mg/100g), sunt antioxidanti cu rol antineoplazic, anti-inflamator si vaso-protector.

Alti fitonutrienti, de tipul acidului elagic de exemplu, le confera si proprietati antivirale si antibacteriene.

De asemenea, murele au foarte putine calorii (aproximativ 43kcal la 100g), dar sunt bogate in fibre, fiind fructe ideale pentru dietele hipocalorice recomandate pacientilor cu diabet zaharat sau obezitate.

In ceea ce priveste micronutrientii, murele aduc in organism:  

- vitamine (C, E (alfa-tocoferol), vitamine din grupul B (acid folic), K) 

- minerale: potasiu, magneziu, cupru.

Cateva sfaturi in ceea ce priveste consumul de mure:

- Alegeti fructe coapte, de culoare neagra intensa. Fiind perisabile, murele sunt fructe al caror consum se recomanda in 2-3 zile de la culegere, timp in care pot fi pastrate la frigider, de preferat intr-un vas asezate intr-un singur strat. De asemenea, pot fi congelate in pungi sigilate si folosite ulterior cu iaurt sau in diverse deserturi.

- Desi consumam in principal fructele dulci-acrisoare, in medicina traditionala se folosesc si frunzele, pentru taninurile astringente,  de exemplu, ca infuzii in enterocolite.

- Ar putea exista si pericolul unui exces de taninuri, la cei care consuma in mod regulat ceai negru cu aroma de mure. Acestia pot resimti disconfort abdominal, greata pana la varsaturi.  Efectul poate fi neutralizat prin adaugarea de lapte in ceai.

Sursa foto: youqueen.com, scalingback.tumblr.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking