Noaptea dintre ani: traditii si superstitii legate de mancare

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
29 Dec 2011
Noaptea dintre ani: traditii si superstitii legate de mancare

Fiecare cultura si fiecare familie in parte are traditii si superstitii despre mancaruri prin care se asigura ca anul ce va urma va fi prosper. Citeste lista de mai jos pentru a afla ce nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie pentru a aduce norocul in casa ta

Legume asociate cu norocul pentru noul an

In sudul Americii exista o traditie de a manca fasole neagra pe 1 ianuarie, pentru ca acestea aduc prosperitate. Mai mult, forma si abundenta lor inseamna bani. Alte legume considerate a fi aducatoare de noroc sunt: lintea (despre care se crede ca aduce imbogatire), napii (pentru ca au culoarea banilor), dar si varza.

Porcul la masa de Anul Nou

Desi in America de Nord, Asia si numeroase tari europene pestele este considerat a fi aducator de noroc, in general pe plan international carnea de porc este preferata. Animalul este pentru multe culturi un simbol al prosperitatii si este preparat in diverse retete delicioase.

Fructe cu miez de prosperitate

Numeroase traditii includ si anumite fructe despre care se crede ca simbolizeaza prosperitatea sau norocul. Printre acestea se numara: rodiile (asociate cu abundenta si fertilitatea), citricele (pentru ca mandarina si portocala in chineza suna asemanator cuvintelor ce desemneaza norocul si prosperitatea), strugurii (se crede ca trebuie sa mananci 12 boabe la miezul noptii pentru a avea un an dulce si bogat).

Carbohidrati speciali

Uita de dieta saraca in carbohidrati pentru o zi! Fa o budinca de orez si ascunde in ea o migdala. Mananca taitei, dar asigura-te ca sunt intregi si nu rupti! Multe tari au traditii ce includ obiceiul de a manca produse de patiserie de forma rotunda. In Franta se considera ca norocul le este asigurat de clatite, iar danezii cred ca gogosile sunt responsabile de acest lucru datorita formei lor circulare.

Ce sa eviti

Unii cred ca nu este bine sa mananci nimic alb in noaptea dintre ani, pentru ca reprezinta moartea. Cu toate acestea, in Sicilia de exemplu, lasagna este aducatoare de noroc (dar nu si macaroanele). Mai mult, in alte culturi orezul simbolizeaza belsugul. In anumite tari este evitat puiul sau orice are aripi pentru ca simblizeaza norocul ce isi ia zborul.

Alte superstitii includ si pestele despre care se crede ca daca este mancat inainte de miezul noptii, va inota spre alte ape luandu-ti norocul cu el. Si un ultim sfat: lasa firimituri si resturi in farfurie pentru a avea masa imbelsugata tot anul!

Foto: .bbcgoodfood.com

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking