Obiceiuri si traditii culinare de Sf. Mihail si Gavriil

Postat de Bucataras in Cu de toate
8 Noi 2016
Obiceiuri si traditii culinare de Sf. Mihail si Gavriil

In fiecare an, pe 8 noiembrie, peste 1,3 milioane de romani isi serbeaza ziua de nume. Acest lucru ne arata ca, pentru romani, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil reprezinta repere spirituale importante.

Cei doi arhangheli purtatori de sabie sunt capeteniile ingerilor si calauzele sufletelor celor vesnic adormiti pe drumul lor spre Rai.

Semnificatia numelui Mihail este: „Acela care este ca Dumnezeu”.

In limba ebraica, Gavriil inseamna: „Omul lui Dumnezeu”.

Aceasta sarbatoare aduce cu ea si cateva obiceiuri si traditii culinare:

- Oamenii de la munte ii considera pe cei doi arhangheli ocrotitori ai oilor. Asadar, ciobanii faceau o turta mare din malai, care se arunca in tarla oilor, la 8 noiembrie, odata cu lasarea berbecilor la oi pentru imperechere. Daca turta cadea cu fata in sus era semn bun pentru ciobani, se anunta o primavara fertila, in care toate oile vor fata miei, iar daca turta cadea pe dos era tristete mare, pentru ca prevestea oi sterpe si lipsa de belsug.

- In sambata dinaintea sarbatorii se dadeau si se dau si astazi pomeni pentru sufletele mortilor.

- In satele bucovinene, de 8 noiembrie, se fac din vechi stramosi pomeniri si parastase pentru cei morti. 

- In Moldova, cu ocazia acestei sarbatori, in casele cu hram se gatesc parjoale, racituri, pasare umpluta si sarmale. De asemenea, gospodarii au grija sa scoata din beci cele mai gustos vin. 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking