Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Postat de Bucataras in Bucataras in oras
29 Iun 2024
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Regiunile nordice ale Italiei, Lombardia și Piemont, au multe în comun - orașe istorice, munți superbi și o dragoste incontestabilă pentru Gorgonzola DOP, care este produsă în cinci zone deosebite.

Una dintre cele mai vechi brânzeturi cu mucegai albastru din lume, Gorgonzola DOP (Denominație de Origine Protejată) este produsă în regiunile Piemont și Lombardia  și se spune că își are originea în secolul al IX-lea și că și-a luat numele de la orașul Gorgonzola, unul dintre centrele sale originale de producție, situat la marginea orașului Milano.
De culoare alb-gălbuie, Gorgonzola vine în două varietăți: cremoasa, moale și dulce (Gorgonzola DOP dolce) și mai puternica, picanta și sfărâmicioasa (Gorgonzola DOP piccante). Produsă cu lapte integral pasteurizat de la vacile din regiune, fără aditivi sau conservanți, Gorgonzola DOP dolce este maturată pentru un minim de 50 de zile și un maxim de 150 de zile; iar piccante, pentru un minim de 80 de zile și până la un maxim de 270 de zile.
Dacă ajungi în Italia, Iată locațiile de neratat pentru a vă delecta cu această delicatesă și pentru a afla mai multe despre "regele brânzeturilor albastre".

1. Nordul Lombardiei

Provinciile Bergamo și Brescia sunt o delicatesă pentru călătorii culinari. Ca multe alte părți din Lombardia, aici se găsesc asocieri de vinuri superbe pentru Gorgonzola DOP, inclusiv rubiniul DOCG Moscato di Scanzo, din regiunea Bergamo. Orașul Bergamo, cu partea sa veche, Città Alta, situată pe un deal deasupra câmpiilor văii Po, este un loc minunat de explorat. Încercuite de ziduri venețiene din secolul al XVI-lea, restaurantelele locale sunt amplasate în clădiri medievale cu tavane boltite, unde meniurile se concentrează pe mâncăruri consistente, inclusiv polenta cu Gorgonzola DOP. La est, orașul și provincia Brescia se află la poalele pășunilor alpine. Gorgonzola DOP este doar unul dintre multele produse prețioase ale acestei regiuni europene a gastronomiei. Încercați rețete bogate cu brânza cu mucegai albastru, cum ar fi risotto, paste umplute și salate proaspete.

2. Sudul Lombardiei

Situat pe malurile râului Adda, orașul Lodi este una dintre zonele cheie de producție a lactatelor din sudul Lombardiei. Regiunea este renumită pentru brânzeturile sale, multe dintre ele fiind produse de mai bine de un secol. Pășunile verzi ale Lodi sunt un contrast viu cu arhitectura ordonată și frumoasă a Pieței Vittoria, considerată una dintre cele mai frumoase piețe din Italia. Faceți o plimbare de seară și bucurați-vă de un pahar de Franciacorta - vinul spumant DOCG al Italiei, produs într-o mică zonă în jurul lacului Iseo - cu cicchetti (gustări) care se concentrează pe brânzeturi precum Gorgonzola DOP.

Orașul Cremona, cunoscut pentru producția de viole și viori Stradivarius, este o altă destinație elegantă pe malul râului Po. Regiunea este renumită pentru pășunile sale, ceea ce se transpune în lapte și brânzeturi de și mezeluri, cum ar fi salamul Cremona IGP, care figurează proeminent în meniurile locale. Nu plecați fără să încercați tortelli cremaschi (o pastă dulce umplută cu nuci și biscuiți), perechea perfectă pentru Gorgonzola DOP.

3. Metropolitana Milanului

Milano și lacurile sunt unele dintre cele mai căutate destinații de călătorie din nordul Italiei pentru frumusețea lor, cultura și bucătăria excepțională a regiunii. O altă destinație de neratat pentru iubitorii de Gorgonzola DOP, această zonă are un trecut plin de istorie: Monza, situată la periferia Milanului, a fost capitala lombardă în secolul al V-lea, reședința casei regale austriece în secolul al XVIII-lea și a familiei Savoia în secolul al XIX-lea. Mai departe, orașul Como și "orașul grădină" Varese, la aproximativ 60 km de Milano, oferă o farmecătoare liniștite și peisaje pe malul lacului. După ce explorați zona, încercați preparatele regionale preferate, cum ar fi tagliatelle cu Gorgonzola DOP sau frunzele regale de radicchio - un alt produs prețios al nordului Italiei - cu cremă de Gorgonzola DOP, ambele rețete potrivite pentru regalitatea lombardă.

4. Sudul Piemontului

La granița cu Alpii francezi, frumosul oraș Cuneo este înconjurat de provincia cu același nume, cunoscută și sub numele de Provincia Granda datorită statutului său de a treia cea mai mare provincie a Italiei și cea mai mare din Piemont. Orașul se ridică într-o felie subțire între râurile Stura și Gesso, de unde și numele său (cuneo înseamnă "pană") și a fost mult timp râvnit pentru poziția sa adăpostită de către potențialii conducători-agresori. Până la asediile din era napoleoniană, a fost protejat de ziduri antice, unele încă stând mândre deasupra centrului istoric al Cuneo. Astăzi, regiunea este cunoscută pentru producția de alune, trufe albe, jambon premium Cuneo crudo și, bineînțeles, Gorgonzola DOP, toate acestea creând un meniu regional bogat. Un alt oraș frumos de pe malul râului în inima brânzei este Casale Monferrato. La est de Torino, pe malurile râului Po, a fost o așezare strategică încă din vremea romanilor și scena unor bătălii acerbe între spanioli și francezi în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Înconjurat de pășunile fertile ale văii Po, astăzi Casale Monferrato este un loc liniștit, încoronat de o catedrală grandioasă care datează din secolul al XII-lea.

5. Nordul Piemontului

Cunoscută sub numele de "provincia albastră" pentru locația sa de invidiat printre lacurile italiene, Verbania-Cusio-Ossola din nordul Piemontului este și un producător faimos al brânzei albastre premium a Italiei. Provincia vecină Novara este locul unde se produce cea mai mare parte a Gorgonzolei DOP astăzi. Casa Consorțiului de Protecție a Gorgonzolei din 1970, capitala omonimă a provinciei, este înconjurată de pășuni plate, unde se găsesc vaci de lapte și o rețea de poteci și trasee de ciclism. Multe dintre traseele de mers pe jos și ciclism urmează pașii poetului italian Dante Alighieri, a cărui Divina Comedie menționează numeroase locuri din regiune. Faceți-vă poftă de mâncare și bucurați-vă de preparate locale, cum ar fi cotechino (cârnați de porc) cu fondue de Gorgonzola DOP și risotto făcut cu prețiosul orez Carnaroli din Piemont, cu morcov negru, oțet de vin, Gorgonzola DOP și cremă de caviar. 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking