Pepenele galben, fructul care protejeaza inima - Sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
20 Iul 2015
Pepenele galben, fructul care protejeaza inima - Sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre pepenele galben si despre beneficiile consumului de pepene asupra sanatatii.

Mai aromat ca niciodata, pepenele galben ne hidrateaza si ne racoreste in aceste zile caniculare.

Este un fruct  sarac in calorii (aproximativ 30-40kcal la 100g), care provin in principal din zaharuri - prezente in procente diferite in functie de specie si de gradul de coacere.

Reprezinta o sursa excelenta de vitamina C (imunomodulatoare) si vitamina A (protectoare a tegumentelor si mucoaselor), continut important de potasiu (electrolit esential pentru functia cardio-vasculara), magneziu, vitamine din grupul B (niacina, acid folic, piridoxina), fibre si fitonutrienti.

Exista studii care le incadreaza, impreuna cu merele, bananele, strugurii si pepenele verde, in categoria fructelor protectoare ale inimii. Astfel, femeile care consuma cantitati importante, peste 350g zilnic, prezinta o protectie suplimentara impotriva sindromului metabolic, datorita efectului antiinflamator si antioxidant.

Consumul acestui fruct in siguranta: daca fructul pe care il cumparati nu este copt suficient, il puteti lasa la temperatura camerei cateva zile, doar daca este intreg. Se spala doar inainte de consum, atfel poate mucegai.

Inainte de a-l portiona se spala bine, se curata cu o periuta, existand pericolul contaminarii bacteriene. O data feliat, este recomandat a fi pastrat la frigider!

Semintele pot fi uscate si apoi coapte la cuptor 15-20 minute, fiind o sursa de acid linolenic - precursor de acizi grasi omega3, grasimi sanatoase.

In blender poate fi transformat intr-o inghetata naturala, fie intr-o bautura racoritoare prin adaugare de apa si menta!

Pentru cei cu sensibilitate digestiva se recomanda a fi consumat singur, ca masa de sine statatoare, pe stomacul gol (pentru preventia flatulentei si a disconfortului abdominal).

Sursa foto: rebloggy.com, tebavegets.com 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking